Urgentie-anticonceptie: stand van zaken

In de Folia van februari en december 1999 werd urgentie-anticonceptie besproken.

  • De Yuzpe-methode: 0,1 mg ethinylestradiol + 0,5 mg levonorgestrel, toegediend binnen de 72 uur na de betrekkingen en herhaald na 12 uur.
  • De levonorgestrel-methode: 0,75 mg levonorgestrel, toegediend binnen de 72 uur na de betrekkingen en herhaald na 12 uur. Over deze methode werd gezegd dat ze doeltreffender is, met minder gastro-intestinale ongewenste effecten, dan de Yuzpe-methode.

Sedertdien is er ook mifepriston, een synthetisch steroïd met antiprogestagene werking dat in hoge doses gebruikt kan worden voor zwangerschapsonderbreking. In lage doses (10 mg binnen de 72 uur na de betrekkingen) wordt het voorgesteld voor urgentie-anticonceptie.

In de Lancet werden recent de resultaten gepubliceerd van een grote gerandomiseerde dubbelblinde studie, uitgevoerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, waarin de volgende urgentie-anticonceptiemethoden, toegepast binnen de 5 dagen na de betrekkingen, vergeleken werden bij meer dan 4.000 vrouwen.

  • 10 mg mifepriston in één gift.
  • 1,5 mg levonorgestrel in één gift.
  • 1,5 mg levonorgestrel in twee giften van 0,75 mg met 12 uur interval.

Er was geen statistisch significant verschil tussen de drie groepen voor wat betreft het aantal zwangerschappen (1,5 %, 1,5 % en 1,8 %), en in de drie groepen was het risico van ongewenste effecten gering.

Deze resultaten tonen dat toediening van de totale dosis levonorgestrel in één gift even doeltreffend is, en niet meer ongewenste effecten uitlokt dan toediening van dezelfde dosis in twee giften, wat praktisch gezien zeker interessant is. Vergeleken met mifepriston, dat in deze studie eveneens betrouwbaar en doeltreffend was, heeft levonorgestrel het voordeel dat na de behandeling de menstruaties vlugger optreden, waardoor vrouwen sneller weten dat zij niet zwanger zijn, en vlugger een doeltreffende anticonceptiemethode kunnen starten.

Naar

  • H. von Hertzen et al.: Low dose mifepristone and two regimens of levonorgestrel for emergency contraception: a WHO multicentre randomised trial. Lancet 360 : 1803-1810(2002)

Specialiteitsnamen


Levonorgestrel: comprimés aan 0,75 mg Norlevo(vrij te verkrijgen).

In België is de enige beschikbare specialiteit op basis van mifepriston (MIFEGYNE) sterk gedoseerd, en deze kan slechts bekomen worden in hospitaalmilieu, voor bepaalde vrijwillige zwangerschapsonderbrekingen en voor inductie van de arbeid bij foetale dood in utero.