Lyell-syndroom en Sint-Janskruid

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) wordt gebruikt bij milde tot matig ernstige majeure depressie (volgens de DSM IV-criteria). Sint-Janskruid is als geneesmiddel geregistreerd (Hyperiplant®, Millepertuis Sint-Janskruid Elusan®, Milperinol®, Perika®), maar is ook beschikbaar als voedingssupplement.

Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking ontving recent een melding over een 56-jarige patiënte bij wie ongeveer 10 dagen na starten van de inname van Sint- Janskruid (Zibrine®, een voedingssupplement) en een ijzersupplement (Bio Fer®), blaarvormige rode vlekken over het hele lichaam en een grieperig syndroom optraden. Bij het optreden van de eerste symptomen nam de patiënte acetylsalicylzuur en cetirizine als zelfmedicatie. De patiënte werd na verergering van haar toestand gehospitaliseerd. De diagnose van Lyell-syndroom werd gesteld op basis van de klinische symptomen en huidbiopsie. Ter informatie, het Lyell-syndroom wordt gekenmerkt door een grieperig syndroom (koorts, keelpijn, hoest, branderige ogen) en muco-cutane letsels (letsels t.h.v. de buccale, vaginale, respiratoire of gastro-intestinale mucosa, bulleuze loslating van de huid), en wordt meestal veroorzaakt door geneesmiddelen; stoppen van het verdachte geneesmiddel is primordiaal [ La Revue Prescrire 2008; 28: 347-50 ].

De toestand van de patiënte evolueerde gunstig in gespecialiseerd hospitaalmilieu, maar het is nog niet geweten of er blijvende letsels zijn. Het causale verband tussen de inname van Sint-Janskruid en het optreden van het Lyell-syndroom werd als "waarschijnlijk" beoordeeld: het syndroom trad op kort na starten van Sint-Janskruid, acetylsalicylzuur en cetirizine werden pas gestart na optreden van de symptomen; anderzijds kan niet volledig worden uitgesloten dat ook de ijzerinname een rol speelde in het optreden van de symptomen.

In de bijsluiters van de specialiteiten op basis van Sint-Janskruid wordt de mogelijkheid van allergische reacties en fotosensibilisatie vermeld, maar Lyell-syndroom wordt niet vermeld. Het hier gerapporteerd ernstig ongewenst effect, evenals de talrijke interacties die gerapporteerd zijn met Sint-Janskruid (zie Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium, hoofdstuk 6.3.2.) illustreren de risico’s bij gebruik van geneesmiddelen of voedingssupplementen op basis van deze plant. De voedingssupplementen hebben daarenboven het nadeel dat er geen gevalideerde bijsluiter aanwezig is in de verpakking; op een informatiefolder in de verpakking wordt wel het advies gegeven de arts of apotheker in te lichten over gelijktijdig gebruik van andere geneesmiddelen.