Belangstelling in de pers voor rimonabant, een middel dat wordt onderzocht voor gebruik bij obesitas 19 april 2005

 

In de pers was recent sprake over een nieuw geneesmiddel tegen obesitas: rimonabant. Aanleiding was de publicatie in de Lancet [2005;365:1389-97] van de resultaten van een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie over één jaar bij patiënten met obesitas en patiënten met overgewicht en andere cardiovasculaire risicofactoren (de RIO-Europe studie). De resultaten tonen, ten opzichte van placebo, met rimonabant in een dosis van 10 mg per dag, een daling van het lichaamsgewicht van gemiddeld 4,8 kg, en een vermindering van de buikomtrek van gemiddeld 4,1 cm; ook werd met deze dosis een gunstig effect gezien op een aantal intermediaire eindpunten (HDL-cholesterol, triglyceriden, glucose- en insulinespiegels nuchter).

Het is niet bekend of deze effecten op de risicofactoren blijven bestaan bij langduriger behandeling of na stoppen van de behandeling. Men weet evenmin of rimonabant een effect heeft op harde eindpunten zoals cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit.

 

Rimonabant is nog in de fase van klinisch onderzoek. Het is nergens commercieel beschikbaar, en voor zover we kunnen nagaan zijn er momenteel nergens aanvragen tot registratie lopende.