Waarschuwing betreffende het cardiovasculaire risico met rosiglitazon 24 mei 2007

 

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft op 21 mei laatstleden een waarschuwing uitgevaardigd betreffende het verhoogde risico van cardiovasculaire accidenten met rosiglitazon (Avandia® en, in combinatie met metformine, Avandamet®).  Dit gebeurde naar aanleiding van de « early online » publicatie op de website van New England Journal of Medicine [via www.nejm.org] van een meta-analyse waarbij het effect van rosiglitazon op het risico van myocardinfarct en cardiovasculaire mortaliteit werd geëvalueerd. In de meta-analyse waren 42 gerandomiseerde gecontroleerde studies ingesloten, met een duur van minstens 6 maand, waarin bij type 2-diabetespatiënten (gemiddelde leeftijd van 56 jaar), rosiglitazon vergeleken werd met een andere type 2-diabetesbehandeling of met placebo. De resultaten van deze meta-analyse suggereren een statistisch significante verhoging van het risico van acuut myocardinfarct (odds-verhouding 1,43 ; 95%-betrouwbaarheidsinterval van 1,03 tot 1,98) en een verhoging (statistisch niet significant) van de cardiovasculaire mortaliteit (odds-verhouding 1,64; 95%-betrouwbaarheidsinterval van 0,98 tot 2,74), bij de patiënten behandeld met rosiglitazon, vergeleken met de patiënten die een andere antidiabetische behandeling of placebo kregen. Zoals de onderzoekers zelf benadrukken, kent deze meta-analyse een aantal beperkingen, en dienen de resultaten bevestigd te worden.

De auteur van een bijbehorend editoriaal  [via www.nejm.org ] stelt evenwel dat, gezien de mogelijke cardiovasculaire risico’s en het gebrek aan bewijzen voor een ander gunstig effect dan glykemiecontrole, men zich kan afvragen wat de huidige motivaties zijn om rosiglitazon voor te schrijven. De vraag is eveneens of deze verhoging van het cardiovasculaire risico gezien met rosiglitazon, een klasse-effect is van de glitazonen. In afwachting van bijkomende gegevens, raadt de FDA aan de artsen aan de antidiabetische behandeling individueel te herevalueren.

De resultaten van deze meta-analyse bevestigen in ieder geval wat we in de Folia van april 2007 schreven in verband met de startbehandeling van type 2-diabetes : “metformine blijft de eerste keuze voor de startbehandeling van type 2-diabetes; de plaats van de glitazonen is beperkt omwille van hun ongewenste effecten en de onzekerheden over hun effecten op lange termijn”.