Silomat® teruggetrokken van de markt omwille van vermoeden van risico van QT-verlenging 4 september 2007

 

De specialiteit Silomat® (op basis van het niet-narcotisch antitussivum clobutinol) werd op 31 augustus 2007, op initiatief van de verantwoordelijke firma (Boehringer Ingelheim), wereldwijd teruggetrokken van de markt. De reden hiervoor is het vermoeden dat er een risico bestaat van QT-verlenging (mogelijk leidend tot “torsades de pointes”).

In een publicatie van 2004 werd een jongen met congenitaal verlengd QT-syndroom beschreven, die tijdens behandeling met clobutinol “torsades de pointes” ontwikkelde; experimenteel onderzoek dat naar aanleiding van deze casus was opgestart, wijst eveneens in de richting van een risico van QT-verlenging. Om dit risico verder te onderzoeken was een studie bij gezonde vrijwilligers opgezet. Blijkbaar versterken de preliminaire resultaten van deze studie de hypothese dat clobutinol het QT-interval kan verlengen, en dit was de aanleiding om Silomat® terug te trekken van de markt. Er zijn ons geen details over deze studie bekend.

Patiënten die in het verleden clobutinol hebben genomen, hoeven zich geen zorgen te maken: het risico verdwijnt na stoppen van de behandeling.

In elk geval was Silomat® geen eerstekeuzemiddel voor gebruik bij hoest.