De ENHANCE-studie: klinisch belang van toevoegen van ezetimibe aan simvastatine in vraag gesteld 11 april 2008

Ezetimibe is een hypolipemiërend middel dat op selectieve wijze de intestinale resorptie van cholesterol inhibeert. Het wordt voorgesteld voor de behandeling van bepaalde vormen van hypercholesterolemie, in associatie met een statine, of in monotherapie wanneer statines niet verdragen worden. Het effect van ezetimibe op atherosclerose-gerelateerde morbiditeit en mortaliteit is niet bekend [zie Folia mei 2004].

Ondanks het gebrek aan evidentie van een gunstig effect op klinische relevante eindpunten is het gebruik van ezetimibe de laatste jaren sterk toegenomen; uit een cohortstudie blijkt dat het aantal voorschriften voor ezetimibe in de Verenigde Staten tussen 2002 en 2006 toegenomen is van minder dan 1 % naar 15,2 % van het totaal van de hypolipemiërende middelen [early online publicatie op de website van New England Journal of Medicine, via http://dx.doi.org/10.1056/NEJMsa0801461 ].

Recent zijn ook, maar pas 18 maanden na het einde van de studie, de resultaten van de ENHANCE-studie gepubliceerd: New England Journal of Medicine [2008;358:1431-43, met twee editorialen 1504-8]. Het gaat om een gerandomiseerde dubbelblinde studie over een periode van 2 jaar bij patiënten met familiale hypercholesterolemie: het effect op de progressie van carotisatherosclerose (geëvalueerd op basis van de dikte van de intima-media) werd vergeleken tussen een groep behandeld met simvastatine (80 mg p.d.) in monotherapie, en een groep behandeld met de associatie van simvastatine (80 mg p.d.) + ezetimibe (10 mg p.d.). Hoewel de resultaten een daling van 16,5 % van het LDL-cholesterolgehalte tonen bij de patiënten behandeld met de associatie van simvastatine + ezetimibe ten opzichte van de patiënten behandeld met simvastatine alleen, werd geen statistisch significant verschil gezien tussen de twee groepen wat betreft de progressie van carotisatherosclerose.

Deze resultaten doen vragen rijzen in verband met de doeltreffendheid van ezetimibe. Het lijkt inderdaad weinig waarschijnlijk dat er een daling van het aantal cardiovasculaire accidenten kan bekomen worden in afwezigheid van een effect op de progressie van atherosclerose ter hoogte van de carotis intima-media.

In afwachting van andere studies dient men vóór het starten van een behandeling met ezetimibe, zeker gebruik van een statine te evalueren, en dit aan een optimale dosis. Tevens moet men de patiënten aanmoedigen om hun dieet en fysieke activiteit te verbeteren. Het gebruik van ezetimibe zou moeten voorbehouden worden voor patiënten met hoog cardiovasculair risico, in monotherapie wanneer statines niet verdragen worden, of in associatie met een statine wanneer met het statine aan de maximaal verdragen dosis, onvoldoende antwoord wordt bekomen.