Waarschuwing van de FDA over verhoogde mortaliteit met alle antipsychotica bij gebruik bij demente patiënten 20 juni 2008

 

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) waarschuwt opnieuw voor verhoogde mortaliteit bij gebruik van antipsychotica omwille van dementie-gerelateerde psychotische symptomen [bericht van 16/06/08, via www.fda.gov/cder/drug/InfoSheets/HCP/antipsychotics_conventional.htm]. De waarschuwing betreft nu zowel de atypische antipsychotica als de klassieke antipsychotica.

-  Voor de atypische antipsychotica is de waarschuwing niet nieuw: de FDA waarschuwde reeds in 2005 voor een verhoogde mortaliteit bij gebruik van deze middelen omwille van dementie-gerelateerde psychotische symptomen.

- Voor de klassieke antipsychotica is de waarschuwing van de FDA wel nieuw. Deze is gebaseerd op de analyse van twee observationele studies bij demente ouderen waaruit blijkt dat de mortaliteit minstens evenveel verhoogd is bij gebruik van klassieke antipsychotica als bij gebruik van atypische antipsychotica [Ann Intern Med 2007;146:775-86; CMAJ 2007;176:627-32]. De studies laten niet toe de oorzaak van de oversterfte aan te duiden.

 

In de Folia werd reeds gewezen op de problematiek van gebruik van antipsychotica bij dementie-gerelateerde psychotische symptomen en verwardheid [Folia april 2004, februari 2006 en juni 2007]. Daarbij werd aandacht besteed aan het risico van cerebrovasculair accident en van verhoogde mortaliteit, en de conclusie was dat een dergelijk risico voor geen enkele antipsychoticum kan worden uitgesloten. De waarschuwing van de FDA versterkt nog eens het besluit in de Folia van juni 2007 om gebruik van antipsychotica zoveel mogelijk te mijden bij demente patiënten met psychotische symptomen of gedragsstoornissen; indien toch gebruikt, dient de behandelingsduur in ieder geval zo kort mogelijk te zijn.