Het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium editie 2010 29 april 2010

 

Het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium editie 2010 is klaar. De papieren versie wordt momenteel gedrukt en zal verspreid worden in de maand mei. De pdf-versie ervan kan gedownload worden via onze website (http://www.bcfi.be/download/index.cfm?index_lan=1). De papieren versie bevat de specialiteiten beschikbaar in België op 1 januari 2010.

De elektronische versie van het Repertorium op onze website komt, voor wat de inleidende teksten betreft, overeen met de papieren versie van het Repertorium editie 2010 en voor wat de producten betreft, met de situatie op 1 april 2010.

De inleidende teksten van de verschillende hoofdstukken hebben als doel de geneesmiddelen te situeren (voor- en nadelen), eerder dan alle mogelijke details te geven. In de editie 2010 werden de inleidende teksten opnieuw herzien, mede op basis van de waardevolle hulp van talrijke experten, die wij hierbij bedanken. Hieronder vindt u enkele belangrijke wijzigingen.

-          In de Inleiding vooraan in het Repertorium wordt bij « Ongewenste effecten » nu ook de informatie gebundeld over anticholinerge ongewenste effecten, serotoninesyndroom, hyperkaliëmie en geneesmiddelen die convulsies kunnen uitlokken.

-          De anti-aritmica (hoofdstuk 1.3.) worden niet meer ingedeeld volgens de classificatie van Vaughan-Williams, maar volgens hun klinisch werkingsspectrum: (1) anti-aritmica vooral werkzaam bij supraventriculaire aritmieën, (2)  anti-aritmica vooral werkzaam bij ventriculaire aritmieën, en (3) anti-aritmica werkzaam bij supraventriculaire en ventriculaire aritmieën.

-          De tricyclische antidepressiva en aanverwante middelen (hoofdstuk 6.3.1.) en de SSRI’s (hoofdstuk 6.3.2.) worden nu apart besproken gezien de verschillen in ongewenste effecten en interacties.

-          De anti-epileptica (hoofdstuk 6.6.) worden ingedeeld in functie van hun werkingsspectrum: (1) anti-epileptica met een breder spectrum die doeltreffend zijn bij meerdere types van aanvallen, (2) anti-epileptica met een nauwer spectrum, bv. doeltreffend bij focale epilepsie, bij tonisch-clonische aanvallen zonder myoclonieën, of bij absences en (3) andere anti-epileptica.

-          Voor de verschillende vaccins (hoofdstuk 9.1.) worden de adviezen van de Hoge Gezondheidsraad, al dan niet verkort, weergegeven onder een aparte rubriekstitel, met eventueel commentaren van het B.C.F.I.

Opmerkingen of suggesties in verband met het Repertorium kunnen steeds gestuurd worden via volgend correspondentieadres: B.C.F.I., p/a Campus Heymans-Blok B, 1ste verdieping, De Pintelaan 185, Blok B, 9000 Gent. E-mail: redactie@bcfi.be (opmerkingen in verband met de inhoud) of specialiteiten@bcfi.be (opmerkingen in verband met de specialiteiten)

 

Hoe een exemplaar van het Repertorium editie 2010 verkrijgen?

-          Personen die het Repertorium en de andere publicaties van het B.C.F.I. al op regelmatige basis ontvangen, zullen in de loop van de maand mei spontaan een exemplaar van het Repertorium ontvangen.

-          Personen die onze publicaties niet automatisch ontvangen en die werkzaam zijn in de gezondheidssector, kunnen een exemplaar van het Repertorium aanvragen via ons correspondentieadres*.

-          De universiteiten, de hogescholen en een aantal scholen van het secundair onderwijs die de laatste jaren interesse getoond hebben voor het Repertorium, werden enkele weken geleden aangeschreven in verband met de Repertoria voor de studenten in de laatste jaren van de opleiding.

 

 

* Correspondentieadres: B.C.F.I., p.a. Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), Eurostation, blok II, 8ste verdieping, Victor Hortaplein 40, bus 40, 1060 Brussel. E-mail: administratie@bcfi.be

 

In verband met de editie 2010 kunnen de instellingen en scholen die zich nog niet gemeld hebben, het Repertorium aanvragen (bij voorkeur via mail*) met vermelding van de gegevens van de contactpersoon. Elke bestelling van meer dan 4exemplaren moet door de aanvrager zelf, na afspraak, afgehaald worden op het correspondentie-adres*.

Voor de volgende edities zullen ze dan elk jaar automatisch per mail of per post verzocht worden hun bestelling door te geven en de levering zal dan door ons verzekerd worden.