Er verschenen vorige week berichten in de pers over een mogelijke associatie tussen frequent gebruik van paracetamol en het optreden van hematologische maligniteiten. De berichten gaan over de resultaten van een observationele studie die verscheen in de Journal of Clinical Oncology (online gepubliceerd op 9 mei 2011; abstract via www.jco.org).

In een cohort van 64.839 mannen en vrouwen tussen 50 en 76 jaar werden twee groepen gevormd: deze met hematologische maligniteit (n=577) en deze zonder hematologische maligniteit (n=64.262); in beide groepen werd het gebruik van paracetamol, acetylsalicylzuur en NSAID’s in de laatste 10 jaar vergeleken. Bij de personen die frequent paracetamol hadden genomen (gedefinieerd als minstens 4 dagen per week gedurende minstens 4 jaar) werd een verhoogd risico gevonden van hematologische maligniteiten (o.a. myeloïde leukemie): relatief risico van 1,84 (95%-betrouwbaarheidsinterval van 1,35 tot 2,50). Voor acetylsalicylzuur of NSAID’s werd geen verhoogd risico gevonden.

Deze observationele studie laat niet toe te besluiten of er een causaal verband is tussen paracetamolgebruik en optreden van hematologische maligniteiten. Er dient immers rekening te worden gehouden met mogelijke foutenbronnen. De wijze waarop de cohort is samengesteld, kan reeds de resultaten hebben vertekend: enkel de personen die antwoordden op een vragenlijst per mail toegestuurd, werden geïncludeerd in de analyse. Daarenboven is, uiteraard, de informatie over de blootstelling aan de analgetica gebaseerd op wat de deelnemers zich daarover herinnerden. Het is niet uit te sluiten dat patiënten met kanker zich beter herinneren welke geneesmiddelen zij de laatste jaren genomen hebben dan patiënten zonder kanker (“recall”-bias).

De onderzoekers besluiten ook zelf dat bijkomend onderzoek noodzakelijk is alvorens de adviezen over het gebruik van paracetamol te wijzigen.