De vaccins toegediend aan kinderen en jongeren in het kader van de basisvaccinatie worden gratis verstrekt door de Gemeenschappen, met uitzondering van het rotavirusvaccin: zie tabel 12a in het Repertorium.

Vanaf 1 juli 2015 zijn er een aantal wijzigingen in het aanbod van de vaccins die door de Vlaamse overheid gratis ter beschikking worden gesteld. Het aanbod in de Franse Gemeenschap wijzigt op dit ogenblik niet. Tabel 12a van het Repertorium zal bijgewerkt worden met de update ‘juli 2015’ van onze website.

Wijzingen in de Vlaamse Gemeenschap vanaf 1 juli 2015[1]

–       Priorix® wordt vervangen door M.M.R. VaxPro®als vaccin tegen mazelen, bof en rubella.

–       Infanrix-IPV® wordt vervangen door Tetravac® als vaccin voor de herhalingsinenting tegen difterie, tetanus, kinkhoest en polio.

–       Prevenar13® wordt vervangen door Synflorix® voor de pneumokokkenvaccinatie bij zuigelingen en jonge kinderen. Synflorix® bevat 10 serotypes pneumokken, in plaats van 13 serotypes in Prevenar13®: 10 serotypes zijn gemeenschappelijk voor beide vaccins; 3 serotypes (met name, 3, 6A en 19A) zijn enkel aanwezig in Prevenar13®.  Het vaccinatieschema wijzigt niet. Voor praktische aspecten verwijzen we naar de informatie van het Agentschap Zorg en Gezondheid1.

 

Commentaar van het BCFI bij de overschakeling van Prevenar13® naar Synflorix®

– Vanuit wetenschappelijk en epidemiologisch standpunt is er voor het Agentschap Zorg en Gezondheid geen duidelijke voorkeur voor één van beide vaccins. Daarbij steunt het Agentschap zich op het recent herziene advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) over pneumokokkenvaccinatie bij zuigelingen en jonge kinderen[2]. De HGR besluit dat de stammen in zowel Prevenar13® als in Synflorix® aansluiten bij de huidige epidemiologie van pneumokokkeninfecties bij kinderen in België, maar dat continue surveillance van de evolutie van de epidemiologie en de circulerende serotypes belangrijk blijft. Het zijn dus vooral economische argumenten die de keuzeswitch hebben bepaald en de kosten-batenbalans in het voordeel van Synflorix® hebben doen overhellen.

– Hoewel de incidentie van invasieve pneumokokkeninfecties bij kinderen jonger dan 2 jaar globaal gezien met meer dan de helft gedaald is ten opzichte van de pre-vaccinatieperiode (d.w.z. vóór 2007), wordt wel een toename gezien van het aantal invasieve infecties door serotypes die niet in het 13-valent vaccin zitten (cijfers van 2013)[3].

– Het valt af te wachten of de overschakeling van Prevenar13® naar Synflorix® zal leiden tot een toename van infecties door serotypes die niet in Synflorix®, maar wel in Prevenar13® zitten. Serotype 19A blijft een oorzaak van invasieve infecties bij jonge kinderen. Hoewel er aanwijzingen zijn dat Synflorix® gedeeltelijke bescherming zou bieden tegen de stam 19A, is dit niet eenduidig bewezen.

Besluit: het BCFI benadrukt sterk het belang van surveillance van de pneumokokkeninfecties bij zuigelingen en kinderen, dit om de impact van vaccinatie op te volgen. Daarenboven moet ook bij gevaccineerde kinderen elke infectie waarbij pneumokokken als oorzaak worden vermoed, zonder uitstel adequaat worden behandeld.

Twee algemene opmerkingen in verband met penumokokkenvaccinatie

– Het lijkt er niet op dat de veralgemeende vaccinatie van de zuigelingen een gunstige impact heeft op de incidentie van invasieve pneumokokkeninfecties bij 65-plussers. Er zijn aanwijzingen uit een Europese multicentrische studie voor een toename bij de 65-plussers van invasieve infecties door serotypes die niet in het 13-valent vaccin zitten, en daarenboven voor een tendens tot een toenemende globale incidentie van invasieve pneumokokkeninfecties bij 65-plussers. [2] Continue surveillance van de evolutie van de epidemiologie en de circulerende stammen blijft dan ook bij volwassenen belangrijk. Vaccinatie van volwassenen tegen pneumokokken zal in een volgend Folianummer aan bod komen.

– Bij kinderen ouder dan 2 jaar met een sterk verhoogd risico van invasieve pneumokokkeninfectie (bv. door asplenie of HIV-infectie) blijft de HGR één dosis van Prevenar13® aanbevelen (na minstens 8 weken gevolgd door één dosis van het 23-valent pneumokokkenvaccin Pneumovax23®) [zie ook Folia januari 2014].


[1]Website Agentschap Zorg en Gezondheid www.zorg-en-gezondheid.be, of directe link via www.zorg-en-gezondheid.be/WorkArea/DownloadAsset.aspx?id=36891

[2]Hoge Gezondheidsraad, “Vaccinatie van kinderen en adolescenten tegen pneumokokken, Advies nr. 8813, mei 2015, https://health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2divers/19103438_nl.pdf

[3]WIV, dienst Epidemiologie van infectieziekten. “Infectieziekten bij kinderen, die voorkomen kunnen  worden door vaccinatie”, jaarrapport 2013, via https://epidemio.wiv-isp.be/ID/reports/VPD_nl_2013.pdf(blz. 96 tot en met 105)