De huidige toestand in Oekraïne is de aanleiding om te herinneren aan enkele belangrijke boodschappen uit ons artikel in de Folia van april 2018: “Informatiecampagne 2018 rond nucleair risico: distributie van jodiumtabletten”. De inhoud van dat artikel werd getoetst aan de meest recente informatie.

Bij een nucleair ongeval komt er radioactief jodium vrij. Dit radioactief jodium wordt opgestapeld in de schildklier, met risico van ontwikkelen van schildkliercarcinoom. Door toedienen van jodiumtabletten (met een hoge dosis kaliumjodide) kan de opname van radioactief jodium in de schildklier worden tegengegaan, en hoopt men het risico van schildkliercarcinoom te verminderen.

 

Profylactische inname is niet bij iedereen aanbevolen

De doelgroepen voor toediening van kaliumjodide bij een nucleair risico zijn personen die het hoogste risico lopen om schildklierkanker te ontwikkelen na blootstelling aan radioactief jodium. Het gaat om kinderen (<18 jaar), zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven en, in mindere mate, om volwassenen tussen 18 en 40 jaar. Na de leeftijd van 40 jaar is het risico om schildklierkanker te ontwikkelen na blootstelling aan radioactief jodium erg laag, terwijl er bij deze leeftijdsgroep een verhoogd risico bestaat van miskende schildklieraandoeningen die een contra-indicatie vormen voor profylactische inname. Daarom is profylaxe over het algemeen niet aangewezen na de leeftijd van 40 jaar. Meer informatie over de risico’s van de inname van jodiumtabletten vindt u in de Folia van april 2018.

Deze grafiek is overgenomen van de website nucleairrisico.be
Meer informatie vindt u op: https://www.nucleairrisico.be/voor-wie

 

De jodiumtabletten mogen niet op eigen initiatief ingenomen worden

Vroegtijdige inname van jodiumtabletten, op eigen initiatief, heeft geen enkele zin en wordt sterk afgeraden. Vroegtijdige inname heeft immers geen preventief effect, bij niemand, en bij personen ouder dan 40 jaar moet daarenboven rekening gehouden worden met de risico’s. Als er zich een nucleair ongeval voordoet, hangen het tijdstip en de mate van contaminatie van tal van factoren af. Om werkzaam te zijn als profylaxe moeten de hoge doses kaliumjodide toegediend worden binnen een bepaald tijdsbestek, dat pas bepaald kan worden als het nucleaire ongeval gebeurd is. Daarom moet er gewacht worden op een mededeling van de overheid vooraleer de jodiumtabletten in te nemen.

 

De jodiumtabletten hebben een lange houdbaarheid (minstens 10 jaar)

De jodiumtabletten die tijdens de campagne van 2018 verdeeld werden, blijven bruikbaar. Personen die al dergelijke tabletten hebben, hoeven hun voorraad niet te vernieuwen.
Voor meer informatie, zie ook https://www.nucleairrisico.be/jodiumtabletten-afhalen-bij-de-apotheek
 
Andere informatie :