Een Formularium maakt een selectie van geneesmiddelen voor een specifieke patiëntengroep. Zo ook het Formularium Ouderenzorg, dat probeert een gemotiveerde keuze te maken voor hoogbejaarde personen, hier arbitrair vastgelegd als ouder dan 80 jaar (“80+”), en rekening houdend met de vaak voorkomende polypathologie en polyfarmacie in deze populatie. Het Formularium Ouderenzorg bouwt verder op het “RVT Geneesmiddelen-Formularium”, in 1986 gestart op initiatief van Farmaka vzw en in 2018 overgedragen aan het BCFI in onderling overleg.
Bij de selectie van geneesmiddelen voor de doelgroep hoogbejaarden wordt rekening gehouden met werkzaamheid (zo veel mogelijk gebaseerd op studies met voldoende ouderen), veiligheid, gebruiksgemak en prijs. Zeker bij de kwetsbare oudere (frail elderly) is de veiligheid van geneesmiddelen een extreem belangrijk criterium. Een kleine potentiële winst op klachten of op langetermijnrisico weegt meestal niet meer op tegen de nadelen, en stoppen van de medicamenteuze behandeling moet overwogen worden.
Het Formularium Ouderenzorg is terug te vinden op de website van het BCFI. De verschillende selecties voor de meest voorkomende ziektebeelden kunnen er gevonden worden evenals geneesmiddelenfiches van de geselecteerde producten. In het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium zijn de geselecteerde producten te herkennen aan het symbool  .
Vanaf januari 2020 zullen in de Folia regelmatig bijdragen verschijnen van de redactie van het Formularium Ouderenzorg: deze is samengesteld uit coördinerende en raadgevende artsen (CRA’s), artsen en apothekers met een sterke interesse voor geneesmiddelen bij ouderen. In de Folia Ouderenzorg zullen specifieke onderwerpen omtrent de zorg voor “80+”-patiënten aan bod komen alsook belangrijke studies in geriatrische populaties.
Het BCFI hoopt hiermee extra aandacht te creëren voor de specifieke noden van deze oudere populatie waarbij, meer nog dan bij andere patiënten, elk potentieel voordeel van een geneesmiddel moet afgewogen worden tegen de risico’s.
Bij deze gelegenheid wensen we de huidige redacteurs van het Formularium Ouderenzorg te bedanken: Pierre Derenne, Michel Hanset, Alexandra Nunes de Sousa, Alberto Parada, Willy Staessen, Marie-Anne Van Bogaert, Joachim Vandenhoven, Gerben Vandermeiren, Catherine Veys, Hans Warie.