Sinds 2017 verschijnen de klassieke, maandelijkse Folia en de Folia Tandartsen-editie niet meer op papier. De Folia blijven als maandelijks tijdschrift online bestaan en zijn vrij te raadplegen via onze website www.bcfi.be. Vanzelfsprekend kan elke tandarts zich abonneren op de elektronische versie van de klassieke, maandelijkse Folia via deze link: https://www.bcfi.be/nl/fe. Via een maandelijkse e-mail worden de abonnees op de hoogte gebracht van de inhoud van de Folia.
De redactie van het BCFI blijft wel tweemaal per jaar (in juni en in december) een aantal Folia-artikels selecteren die best aansluiten bij de tandartsenpraktijk. 

Selectie van Folia-artikels voor de tandartsen (periode juli tot en met december 2017)

Artikels 

  • Het gebruik van lachgas voor lichte sedatie in de tandartspraktijk 
    In dit artikel wordt aandacht besteed aan het gebruik van lachgas-zuurstofmengsels met maximaal 50% lachgas voor lichte sedatie in de tandartspraktijk, vooral op basis van een advies van de Hoge Gezondheidsraad (2016). Aandacht gaat naar de patiëntengroepen die in aanmerking kunnen komen voor lichte sedatie met lachgas, en naar de elementen die noodzakelijk zijn om een goed gebruik ervan te waarborgen (selectie en opvolging van de patiënten, contra-indicaties en risico’s voor de patiënt en de zorgverstrekker).

  • Directe orale anticoagulantia (DOAC’s): let op met de dosering bij patiënten met nierinsufficiëntie
    Nogal wat patiënten behandeld met directe orale anticoagulantia (DOAC’s) nemen deze middelen in een niet-adequate dosering, bv. omdat onvoldoende wordt rekening gehouden met de nierfunctie. In de praktijk is het, zeker bij ouderen, niet gemakkelijk om de nierfunctie op elk ogenblik correct in te schatten, en het is onmogelijk om het anticoagulerende en dus beschermende effect van DOAC’s te monitoren. Dit maakt dat het voorschrijven van DOAC’s niet zo simpel is als het lijkt

  • Rationeel gebruik van antibiotica bij acute luchtweginfecties in de eerste lijn
    Een rationeler gebruik van antibiotica bij luchtweginfecties is één van de pijlers van de aanpak van de resistentieproblematiek. Vandaar onze jaarlijkse aandacht voor dit onderwerp. Dit jaar is er in het bijzonder aandacht voor het juryrapport van de consensusvergadering “Het rationeel gebruik van antibiotica bij het kind in de ambulante zorg” (RIZIV, 2016), voor de plaats van antibiotica bij kinderen met otitis media met effusie, voor de plaats van antibiotica bij acute bronchitis en voor de recente discussie over de duur van antibioticumkuren.

Geneesmiddelenbewaking

  • Geneesmiddelen met gelijkende namen: een belangrijke oorzaak van medicatiefouten
    In dit artikel wordt een lijst gegeven van geneesmiddelen met gelijkende namen, een belangrijke oorzaak van medicatiefouten. Dergelijke lijsten, wanneer aangepast aan de eigen omgeving (bv. officina- of ziekenhuisapotheek) kunnen een hulpmiddel zijn om de geneesmiddelen met risico van dit type fouten te identificeren en preventieve maatregelen te nemen.