Het FAGG vraagt om alle betrokken loten terug te sturen naar de verantwoordelijke firma’s wegens het grote aantal meldingen van gebroken vaginale ringen met IzzyRing® en Ringafema®. Het BCFI herinnert eraan dat vaginale ringen met oestroprogestagenen geen eerste keuze zijn voor anticonceptie omdat ze meer kans geven op trombo-embolie dan de orale tweedegeneratie-anticonceptiva.

Het breken van een vaginale ring is een bekend ongewenst effect, dat vermeld wordt in de bijsluiters en SKP’s van de verschillende vaginale oestroprogestagenen voor anticonceptie. Het FAGG ontving echter een groot aantal meldingen over het breken van de vaginale ringen IzzyRing® en Ringafema®, waarschijnlijk te wijten aan een kwaliteitsgebrek. De apothekers worden verzocht alle loten met vermoedelijke kwaliteitsproblemen terug te sturen naar de betrokken firma’s. Aanbevelingen voor gezondheidszorgbeoefenaars zijn te vinden op de website van OPHACO.
 
Het BCFI herinnert eraan dat vaginale oestroprogestagenen geen eerste keuze zijn voor anticonceptie. Voor deze toedieningsweg zijn de langetermijngegevens beperkt en het risico van veneuze trombo-embolie is hoger dan met de orale tweedegeneratie-anticonceptiva en vergelijkbaar met dit van de orale derdegeneratie-anticonceptiva. Bovendien veroorzaken vaginale ringen lokale ongewenste effecten zoals jeuk, infectie en vaginale afscheiding.