▼: geneesmiddel onder aanvullende monitoring, waarvoor het melden van ongewenste effecten aan het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking wordt aangemoedigd.
  • Zinc Aguettant®, een intraveneuze infuusoplossing op basis van zinkgluconaat (hoofdstuk 14.1.6.), is aangewezen als supplement in geval van parenterale voeding of van bewezen ernstig tekort. De ongewenste effecten bij gebruik van hoge doses zijn vooral: stijging van de amylasen, spijsverteringsstoornissen, hartaritmieën, anemie en thrombocytopenie.
  • De specialiteit Vytaros® (hoofdstuk 7.3.1.) op basis van alprostadil, onder vorm van urethrale crème, is uit de markt genomen. Alprostadil is nog beschikbaar in oplossing voor intracaverneuze injectie (zie 7.3.1.) voor gebruik bij erectiestoornissen, en in intraveneuze of intra-arteriële oplossing (zie 1.14.) om de ductus arteriosus opnieuw te openen of open te houden bij pasgeborenen met bepaalde cardiale afwijkingen.
  • Chloroquine (Nivaquine®; hoofdstuk 11.3.2.1.), dat soms nog gebruikt wordt voor de preventie van malaria, is uit de markt genomen in België. Chloroquine wordt nog slechts zelden gebruikt in bepaalde gebieden van Latijns-Amerika waar nog geen resistentie tegen Plasmodium falciparum bekend is. Volgens de aanbevelingen van de WGO[1] en het Instituut voor Tropische Geneeskunde[2] berust malariaprofylaxe in zone A en B voornamelijk op insectenwerende maatregelen. In de zeldzame gevallen waar medicamenteuze profylaxe toch aangewezen is in zone B, kan Nivaquine® ingevoerd worden vanuit het buitenland of kan chloroquine vervangen worden door hydroxychloroquinesulfaat (Plaquenil® 2 compr. van 200 mg in 1 dosis 1 maal per week; indicatie niet vermeld in de SKP) dat ook gebruikt wordt bij bepaalde reumatische aandoeningen (zie 9.2.1.).