: geneesmiddel met een nieuw actief bestanddeel of nieuw biologisch geneesmiddel, waarvoor het melden van ongewenste effecten aan het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking wordt aangemoedigd

 

– Een nieuwe specialiteit op basis van prednison (Lodotra®; hoofdstuk 5.4.7.) wordt voorgesteld voor de behandeling van matige tot ernstige reumatoïde artritis.

Prednison wordt in de lever afgebroken tot prednisolon; deze laatste is te verkiezen bij ernstige leverinsufficiëntie. De in de SKP aanbevolen posologie is 10 mg per dag in één gift vóór het slapengaan (omwille van de laattijdige werking), samen met wat voedsel. De ongewenste effecten en voorzorgen zijn deze van de glucocorticoïden in het algemeen.

Denosumab (Prolia®; hoofdstuk 9.5.7.), dat voortijdig in de recente informatie van december 2010 was aangekondigd, is nu beschikbaar. Denosumab is een humaan monoklonaal antilichaam gericht tegen het cytokine Rankl. Het wordt voorgesteld, in associatie aan een adequate inname van calcium en vitamine D, voor de behandeling van osteoporose bij postmenopauzale vrouwen met hoog fractuurrisico en bij mannen met prostaatkanker die hormoonablatie ondergaan.

De behandeling bestaat uit  één subcutane injectie om de 6 maanden. Zoals reeds in de Folia van januari 2011 en april 2011 vermeld, is het moeilijk de plaats van denosumab in de aanpak van osteoporose te situeren. In een grootschalige gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie bij vrouwen met osteoporose werd een vermindering van de incidentie van symptomatische wervelfracturen en van heupfracturen gezien, maar het voordeel in absolute waarden lijkt gering en vergelijkende studies met andere behandelingen tegen osteoporose ontbreken. Bij mannen met prostaatkanker die hormoonablatie ondergaan, werd het effect op symptomatische fracturen onvoldoende aangetoond. De gegevens over de veiligheid op lange termijn zijn beperkt. Rekening houdend met zijn werkingsmechanisme zou denosumab kunnen interfereren met het immuunsysteem, met als gevolg een risico van infecties en een potentieel risico van kanker op lange termijn. Men dient ook rekening te houden met de kostprijs, die hoog is voor de maatschappij. Denosumab wordt  door het RIZIV terugbetaald (categorie b, volgens hoofdstuk IV, d.w.z. na akkoord van de adviserend geneesheer van de verzekeringsinstelling) ; voor de terugbetalingscriteria, zie  https://inami.fgov.be/drug/fr/drugs/index.htm(klikken op “Farmaceutische specialiteiten”, en selecteer “Prolia”).