: geneesmiddel met een nieuw actief bestanddeel of nieuw biologisch geneesmiddel, waarvoor het melden van ongewenste effecten aan het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking wordt aangemoedigd

 

– Twee vaccins tegen rabiës  (Rabipur® en Vaccin tegen rabiës Merieux  HDCV®, hoofdstuk 12.1.1.7.) zijn beschikbaar voor de preventie van rabiës voorafgaand aan blootstelling en bedoeld voor personen met een hoog blootstellingsrisico, d.w.z. personen die door hun beroep blootgesteld worden aan het virus, en sommige reizigers naar risicogebieden met beperkte toegang tot gezondheidszorg (zie www.itg.be). Voor de preventie van rabiës na een bewezen of vermoede blootstelling door contact met een (mogelijk) besmet dier, dient men zich steeds te richten tot het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (www.wiv-isp.be; tel.: 02 642 51 11 of 02 373 31 11) om de nodige maatregelen te vernemen (toediening van immunoglobulinen en/of van het vaccin).

In het kader van preventieve vaccinatie vóór blootstelling bestaat de primovaccinatie uit drie intramusculaire injecties volgens het schema 0-7-(21 of) 28 dagen. Een rappelvaccinatie kan overwogen worden na één jaar, en vervolgens om de 5 jaar. Bij personen met continu of herhaaldelijk hoog blootstellingsrisico moet men het gehalte aan antistoffen om de 6 maanden controleren en een rappelvaccinatie is nodig indien het gehalte aan antilichamen lager is dan 0,5 IE/ml.

Het vaccin wordt langs intramusculaire weg toegediend in de m. deltoideus of, bij het jonge kind, in het anterolaterale deel van de dij. Het vaccin mag in geen geval in de bil of intravasculair toegediend worden. De ongewenste effecten zijn vooral lokale reacties op de injectieplaats en soms algemene reacties zoals koorts en hoofdpijn.

Bendamustine (Levact®, hoofdstuk 13.1.4.) is een nieuw antitumoraal middel van de groep van de alkylerende geneesmiddelen, voorgesteld voor de behandeling van chronische lymfatische leukemie, non-Hodgkin-lymfoom en multipel myeloom. De ongewenste effecten zijn deze van de andere alkylerende middelen en bestaan vooral uit hematologische, gastro-intestinale, dermatologische en algemene stoornissen.

– Een eerste protonpompinhibitor is zonder medisch voorschrift (OTC-gebruik) beschikbaar onder de specialiteitsnaam Pantogastrix® (pantoprazol ; hoofdstuk 3.1.1.2.). Een artikel hierover zal verschijnen in de Folia van augustus 2011.

– Een nieuwe vorm van fentanyl, voor sublinguaal gebruik, (Abstral®, hoofdstuk  5.4.1.)wordt voorgesteld voor de behandeling van doorbraakpijnen bij kankerpatiënten die reeds worden behandeld met narcotische analgetica. De sublinguale comprimé wordt vlug geabsorbeerd via de mondmucosa en leidt tot snelle pijnverlichting (na 10 minuten; gemiddelde halfwaardetijd 7 uur). Men dient de patiënt te melden dat er een nauw contact moet zijn met de mondmucosa en dat de sublinguale comprimés niet mogen ingeslikt, gekauwd of opgezuigd worden; er wordt ook afgeraden te drinken of te eten zolang de comprimés niet opgelost zijn. De startdosis van 100 µg dient individueel te worden aangepast en opgedreven indien nodig (tot maximum 800 µg); per dag mogen maximum 4 pijnaanvallen behandeld worden. Voor meer details i.v.m. de aanpassing van de posologie, zie Samenvatting van de Kenmerken van het Product (SKP). De ongewenste effecten zijn deze van de narcotische analgetica in het algemeen. Sublinguale toediening is af te raden bij monddroogte, en kan leiden tot overdosering bij patiënten met mucositis. De studies over de behandeling van doorbraakpijn bij kanker zijn schaars. Vergeleken met morfine langs orale weg moet men in ieder geval rekening houden met de veel hogere kostprijs. Op dit ogenblik is er geen terugbetaling voorzien door het RIZIV (situatie op 10/06/11).

 

Bepaalde terugtrekkingen en onbeschikbaarheden dienen eveneens gemeld te worden.

– De specialiteit  Loftyl® (hoofdstuk 1.10.) op basis van buflomedil is van de markt teruggetrokken naar aanleiding van de aanbeveling van het EMA omwille van de ongunstige risico-batenverhouding (zie mededeling van 24/05/11 in de rubriek “Goed om te weten” op onze website).

 – De specialiteit Permax® (hoofdstuk 10.6.2.) op basis van pergolide, een dopamine-agonist en ergotderivaat, is tijdelijk niet beschikbaar. Informatie i.v.m. onbeschikbaarheid van bepaalde geneesmiddelen is te vinden op de website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG): www.fagg.be, klik in de rechterkolom op “Onbeschikbaarheid van geneesmiddelen” (zie mededeling van 17/05/11 in de rubriek “Goed om te weten” op onze website).

– De specialiteit  Pentothal® (hoofdstuk 18.1.2.)op basis van thiopental, een verdovingsmiddel voor intraveneus gebruik dat eveneens gebruikt wordt in het kader van euthanasie, is momenteel niet beschikbaar en zal eind 2011 van de markt teruggetrokken worden. Thiopental kan vanuit het buitenland ingevoerd worden [Thiopental Inresa® poeder voor injectie zonder solvans, op te lossen in een NaCl 0,9 %-oplossing] volgens de geldige regelgeving (zie Inleiding van het Repertorium). Meer details zijn te vinden op de website www.fagg.be, klik in de rechterkolom op “Onbeschikbaarheid van geneesmiddelen”.