Nieuwigheden in de specialistische geneeskunde
    • idebenon
 Schrappingen
    • amiloride + hydrochloorthiazide
    • lutropine alfa
    • Toplexil®

Andere wijzigingen
    • Terugbetaling van geneesmiddelen tegen HIV
    • Terugbetaling van actieve verbandmiddelen

▼: geneesmiddelen onder aanvullende monitoring, waarvoor het melden van ongewenste effecten aan het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking wordt aangemoedigd (o.a. geneesmiddelen met een nieuw actief bestanddeel, biologische geneesmiddelen).

 

 Nieuwigheden in de specialistische geneeskunde

idebenon (Raxone®▼)

Plaatsbepaling: Idebenon (Raxone® ▼, hoofdstuk 16.10.3., weesgeneesmiddel) is een antioxidant met als indicatie verminderd gezichtsvermogen bij hereditaire opticusneuropathie van Leber (HONL). Het kreeg een vergunning voor het in de handel brengen “onder uitzonderlijke omstandigheden”. De klinische doeltreffendheid is niet duidelijk bewezen. De bereikte resultaten tijdens klinische studies tonen geen klinisch relevant effect versus placebo. De voornaamste ongewenste effecten zijn: rhinofaryngitis, hoest, diarree en rugpijn.1,2

 

 Schrappingen

amiloride + hydrochloorthiazide (Co-Amiloride Teva®)

  • De associatie amiloride + hydrochloorthiazide (Co-Amiloride Teva®, hoofdstuk 1.4.4.) is uit de markt genomen. Zij had als indicatie de behandeling van hypertensie, cardiaal oedeem en ascites door levercirrose.

  • Er bestaat geen specialiteit meer die alleen amiloride bevat.

  • Indien het nodig is een kaliumsparend diureticum en een thiazidediureticum te combineren, kunnen spironolacton en een thiazide afzonderlijk worden voorgeschreven.

lutropine alfa (Luveris®)

Lutropine alfa (Luveris®, hoofdstuk 6.5.2.) is uit de markt genomen. Dit biosynthetisch luteïniserend hormoon (LH) werd in combinatie met follikelstimulerend hormoon (FSH) gebruikt om de follikelontwikkeling bij vrouwen met ernstig LH-tekort te stimuleren. Lutropine alfa blijft beschikbaar in combinatie met FSH (Pergoveris®) voor dezelfde indicatie.

Toplexil®

Toplexil® (hoofdstuk 4.2.3.) is uit de markt genomen. Het ging om een associatie van oxomemazine, een H1-antihistaminicum met sederende eigenschappen, met andere bestanddelen, onder meer paracetamol en guaifenesine. Het BCFI herinnert eraan dat het gebruik van antitussiva in het algemeen af te raden is, a fortiori de associaties met sederende eigenschappen. Hun gebruik is gecontra-indiceerd bij kinderen jonger dan 6 jaar.
 

Andere wijzigingen

Terugbetaling van geneesmiddelen tegen HIV

Enkele geneesmiddelen tegen HIV (hoofdstuk 11.4.3.) worden vanaf 1 oktober niet langer terugbetaald. Het gaat om de specialiteiten Viread®, Atripla®, Truvada® en Descovy®. Viread® wordt enkel nog terugbetaald als behandeling van hepatitis B. Voor Viread®, Atripla® en Truvada® bestaan er generieken met dezelfde terugbetalingsvoorwaarden als voor de originele specialiteiten vóór 1 oktober 2019. De patiënten die Descovy® nemen moeten een afspraak met hun specialist maken om hun behandeling aan te passen (zie de website van het RIZIV).

Terugbetaling van actieve verbandmiddelen

Vanaf 1 oktober 2019 wordt de forfaitaire terugbetaling van actieve verbandmiddelen (20€ per behandelingsmaand, per trimester uitbetaald door het ziekenfonds) vervangen door een klassieke derdebetalersregeling die door de apotheek wordt toegepast (terugbetaling: 20% van de publieksprijs, remgeld komt in aanmerking voor de maximumfactuur). De voorwaarden voor terugbetaling blijven dezelfde. Bovendien bevat de terugbetaling een nieuw ziektebeeld (epidermolysis bullosa) en is de duur van de terugbetaling niet meer beperkt in de tijd (zie de website van het RIZIV).

Specifieke bronnen

1 Raxone®, samenvatting van de kenmerken van het product (SKP)
2 Idébénone (Raxone®) et neuropathie optique de Leber. Risques inacceptables en l’absence d’efficacité démontrée. La Revue Prescrire 2016;36(395):651-2
 

Algemene bronnen

– British National Formulary (BNF), https://www.medicinescomplete.com, laatst geraadpleegd op 24 september 2019
– Farmacotherapeutisch Kompas, https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/, laatst geraadpleegd op 24 september 2019