In een Flash VIG-news1, bericht het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG) over gevallen van misbruik van siropen op basis van dextromethorfan, vooral door jonge adolescenten, om psychotrope effecten te bereiken. In sommige gevallen was een ziekenhuisopname noodzakelijk. Het FAGG beveelt apothekers aan om bij afleveren van geneesmiddelen op basis van dextromethorfan attent te zijn voor het risico van misbruik. Voorzichtigheid is vooral geboden bij adolescenten en jongvolwassenen, maar ook bij patiënten met een voorgeschiedenis van misbruik van geneesmiddelen of psychoactieve stoffen.

Bij overdosering kan dextromethorfan onder andere leiden tot excitatie, verwardheid, respiratoire depressie, serotoninesyndroom [zie ook Repertorium, Inl.6.2.4.], zelfs coma. Deze effecten kunnen versterkt worden door alcohol en andere psychotrope stoffen, en kunnen nog meer uitgesproken zijn bij trage metaboliseerders voor CYP2D6 (ongeveer 10% van de bevolking) en bij gelijktijdige behandeling met CYP2D6-inhibitoren (o.a. fluoxetine, paroxetine, kinidine, terbinafine).
Bij overdosering dient de patiënt onmiddellijk een arts te raadplegen. Bij elk vermoeden van ernstige overdosering is onmiddellijke ziekenhuisopname noodzakelijk.
 
Het FAGG moedigt aan om gevallen van misbruik te melden:
– misbruik zonder ongewenst effect: via ADR@fagg.be
– misbruik met ongewenst effect: via de gele fiche (www.gelefiche.be)

Commentaar van het BCFI

Zowel bij voorschrijven als bij afleveren van geneesmiddelen op basis van dextromethorfan moet men attent zijn voor misbruik. Het is niet uit te sluiten dat dextromethorfan nu frequenter misbruikt wordt dan vroeger: de antitussiva op basis van codeïne en derivaten (dihydrocodeïne, ethylmorfine) werden, omwille van risico van misbruik en afhankelijkheid, in 2013 voorschriftplichtig [zie Folia maart 2013]. Siropen op basis van dextromethorfan zijn vrij verkrijgbaar in de apotheek, onder meer omdat algemeen wordt aangenomen dat er met dextromethorfan geen klassieke opioïd-afhankelijkheid optreedt2.

Specifieke bronnen

1 Flash VIG-news: risico van misbruik van dextromethorfan, vooral door adolescenten, om psychotrope effecten te bereiken (20/02/2019), via https://www.fagg.be/nl/news/flash_vig_news_risico_van_misbruik_van_dextromethorfan_vooral_door_adolescenten_om_psychotrope
2 Martindale, online versie (laatst geconsulteerd op 27/06/19).