Naar jaarlijkse gewoonte werden recent de uitgaven van het RIZIV voor geneesmiddelen in de ambulante sector bekendgemaakt.1 Het betreft de top 25 van de uitgaven van het RIZIV in 2017 voor terugbetaalde geneesmiddelen afgeleverd in de openbare apotheken; de top 25 vertegenwoordigt 35% van het totale bedrag van deze uitgaven (ter info: naast deze 25 actieve bestanddelen bestaan er nog ongeveer 740 andere waarvoor een tegemoetkoming is voorzien in de ambulante sector). De uitgaven zijn geklasseerd per actief bestanddeel.
Deze lijst bevat enerzijds dure geneesmiddelen die door een beperkt aantal patiënten worden gebruikt zoals (1) de TNF-remmers adalimumab (1ste plaats in de top 25) en etanercept (3de plaats) voor behandeling van reumatoïde artritis en andere immuungemedieerde aandoeningen, (2) stollingsfactoren voor hemofiliepatiënten, en (3) dimethylfumaraat voor behandeling van multiple sclerose dat de eerste keer in de top 25 verschijnt. Anderzijds staan in de lijst minder dure geneesmiddelen die door een veel groter aantal patiënten worden gebruikt. Daaronder zijn er een aantal “oude bekenden” van de top 25: omeprazol, simvastatine, bisoprolol. Het blijft opvallend dat rosuvastatine een hoge (4de) plaats in de top 25 behoudt. De top 25 bevat ook in 2017 drie DOAC’s, met op plaats 2 van de top 25 rivaroxaban.
Rationeel voorschrijven betekent dat men een behandeling kiest op basis van wetenschappelijk onderbouwde argumenten, maar dat men ook aandacht heeft voor de kostprijs: de aandacht gaat hierbij vanzelfsprekend op de eerste plaats naar de gezondheidswinst van een middel voor de patiënt, maar het kostenaspect voor patiënt en gemeenschap is ook belangrijk.
Op de website van Domus Medica verscheen een analyse van de Top 25-lijst: klik hier.

Specifieke bronnen

Infospot. De TOP 25 van de werkzame bestanddelen in de uitgaven in de ambulante sector van de verzekering voor geneeskundige verzorging in 2017. Via www.riziv.fgov.be, klik “Publicaties” en verder zoekterm “Infospot”, publicatie van 30/10/2018