Therapeutisch gebruik van cannabis


Abstract

Recent is in Nederland cannabis legaal beschikbaar gekomen voor bepaalde medische doeleinden. De evidentie omtrent de doeltreffendheid van cannabis in de diverse indicaties waarvoor het wordt voorgesteld (b.v. pijn, nausea en braken door chemotherapie, spasticiteit door multipele sclerose) is op dit ogenblik nog zeer beperkt.

Sinds maart 2003 is cannabis in Nederland op legale wijze beschikbaar voor een aantal medische indicaties, en kan het sinds september 2003 door een apotheker afgeleverd worden [meer informatie via http://www.minvws.nl/infotheek.html?folder=428 en http://www.cannabisbureau.nl/ ]. Het "Bureau voor Medicinale Cannabis &quot (BMC), in 2001 opgericht binnen het ministerie van volksgezondheid in Nederland, is verantwoordelijk voor de productie van cannabis voor medicinale en wetenschappelijke doelen. Het BMC stelt in verband met de therapeutische toepassingen van cannabis het volgende. " Het BMC adviseert cannabis slechts bij een beperkt aantal ziekten en dan nog alleen als de gebruikelijke behandelingen onvoldoende effect hebben opgeleverd of teveel bijwerkingen. &quot In de informatie van het BMC voor artsen en apothekers worden als mogelijke indicaties van cannabis vermeld: " aandoeningen van lichte spasticiteit in combinatie met pijn (multipele sclerose, ruggenmergschade), misselijkheid en braken (bij chemotherapie, radiotherapie en HIV-combinatietherapie), chronische pijn (m.n. van neurogene aard), syndroom van Gilles de la Tourette, en de palliatieve behandeling van kanker en AIDS &quot. De cannabis die in Nederland via de apotheker kan worden afgeleverd is bestemd voor orale toediening onder vorm van thee, of voor inhalatie met behulp van een verdamper. De Nederlandse autoriteiten benadrukken dat er slechts weinig degelijke studies zijn naar de doeltreffendheid van cannabis. Het BMC werkt dan ook aan het opstarten van degelijk onderzoek.

In de Folia van februari 2002 schreven we in verband met het therapeutisch gebruik van cannabis het volgende." Er bestaat interesse voor het gebruik van cannabisderivaten voor therapeutische doeleinden. Op basis van de beschikbare gegevens is het gebruik van cannabisderivaten ter behandeling van pijn, en ter behandeling van nausea en braken door chemotherapie, niet gerechtvaardigd, gezien de geringe doeltreffendheid en het risico van ongewenste effecten. Hun gebruik voor therapeutische doeleinden zou enkel mogen overwogen worden in het kader van gecontroleerde klinische studies. &quot De ongewenste effecten betreffen vooral het centrale zenuwstelsel (b.v. sedatie, euforie, disforie, hallucinaties). Er is sinds vorig jaar geen nieuwe evidentie over de doeltreffendheid van cannabis beschikbaar gekomen. In Lancet Neurology [2 : 291-298(2003)] wordt vermeld dat de interesse voor het gebruik van cannabis bij pijn en spasticiteit door multipele sclerose vooral gebaseerd is op experimenteel onderzoek, op enkele case-reports en op enkele kleinschalige studies met wisselende resultaten.