Verkoop van geneesmiddelen via internet

Sinds 9 februari 2009 is de verkoop van geneesmiddelen via internet in België toegelaten onder welbepaalde voorwaarden, vastgelegd in het K.B. van 21 januari 2009 dat de taken van de officina-apothekers herziet.

Verkoop via internet is enkel toegestaan voor voorschriftvrije geneesmiddelen voor menselijk gebruik en voor medische hulpmiddelen (dus niet voor voorschriftplichtige geneesmiddelen, magistrale en officinale bereidingen en geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik) en dient te gebeuren vanuit een voor het publiek opengestelde apotheek. De apothekers-titularissen moeten hun verkoopswebsite melden aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en aan de Orde der Apothekers en deze website moet zo zijn opgezet dat hij "het rationele gebruik van geneesmiddelen voor menselijk gebruik en medische hulpmiddelen bevordert". In een omzendbrief aan de apothekers wordt dit toegelicht en wordt bepaald dat de geneesmiddelen objectief moeten worden voorgesteld in een afzonderlijke rubriek, afgescheiden van niet-geneesmiddelen, en dat de reglementering betreffende publiciteit voor geneesmiddelen moet worden nageleefd.

De wettekst stelt verder dat op de website een lijst van alle in België gecommercialiseerde voorschriftvrije geneesmiddelen en alle te koop aangeboden medische hulpmiddelen raadpleegbaar moet zijn, zodat de patiënt zonder risico van vergissing het gewenste product kan selecteren. Vanaf 30 januari 2010 moeten ook de bijsluiters van de geneesmiddelen of hulpmiddelen raadpleegbaar zijn. De verkoopswebsite dient ook een aantal gegevens te vermelden, waaronder een expliciete uitnodiging om de bijsluiter aandachtig te lezen en om een arts te contacteren indien ongewenste effecten optreden. Op het moment van de bestelling moet de patiënt bovendien uitgenodigd worden om leeftijd, geslacht, contactgegevens en elke relevante gezondheidsinformatie (zoals zwangerschap) te geven.

In principe gebeurt de aflevering van de via internet aangekochte geneesmiddelen of medische hulpmiddelen in de apotheek zelf, maar levering aan huis via een door de apotheker-titularis erkende koerierdienst is ook toegestaan. In dat geval moet op de geleverde producten, of in een begeleidend schrijven, een aantal gegevens waaronder de wijze van gebruik van het geneesmiddel, de contactgegevens van de apotheek en een uitnodiging om de bijsluiter te lezen, vermeld worden.

De Belgische situatie, waarin de verkoop via internet van voorschriftvrije geneesmiddelen en medische hulpmiddelen enkel kan via voor het publiek opengestelde apotheken, biedt aan de patiënt waarborgen voor de echtheid en de kwaliteit van de aangeboden geneesmiddelen. Voor de patiënt kan verkoop via internet een aantal voordelen bieden (waaronder tijdwinst), maar het toezicht op het verantwoorde geneesmiddelengebruik is beperkt, zeker bij levering via een koerierdienst. Nochtans heeft rechtstreeks contact tussen de patiënt en een apotheker bij aflevering van voorschriftvrije geneesmiddelen ook zijn voordelen, bijvoorbeeld om de patiënt te begeleiden naar minder of doelgerichter geneesmiddelengebruik, om hem tijdig naar een arts te verwijzen of om oneigenlijk gebruik of misbruik van geneesmiddelen op te sporen.

Naar aanleiding van deze wetswijziging, heeft de Orde der Apothekers nieuwe deontologische regels uitgevaardigd waaraan de apothekers die een verkoopswebsite beheren moeten voldoen.

Meer informatie via de website van het FAGG: www.fagg-afmps.be/nl (zoek op: "Website van een apotheek").