Recente informatie

  • Hoofdstuk 1.4.8. Een nieuwe associatie op basis van perindopril en amlodipine (Coveram®, beschikbaar sinds april 2009) wordt voorgesteld voor de behandeling van arteriële hypertensie en/of stabiele angor. Zoals reeds vermeld in de Folia van januari 2009in verband met de ACCOMPLISH-studie over de behandeling van hypertensie, is elke geneesmiddelenklasse met bewezen gunstig effect op morbiditeit en mortaliteit (diuretica, ACE-inhibitoren, sartanen, calciumantagonisten en bèta-blokkers) een goede eerste keuze, en de bloeddrukdaling is waarschijnlijk belangrijker dan de eigenschappen van het/de geneesmiddel(en) waarmee dit wordt bereikt. Er is geen evidentie dat het voor de doorsneepatiënt met hypertensie (d.w.z. zonder bekende comorbiditeit) voordeel biedt om als startmedicatie een associatie van antihypertensiva uit verschillende klassen te nemen.
  • Hoofdstuk 8.1.1.3. Doripenem (Doribax®, beschikbaar sinds april 2009) is een nieuw antibacterieel middel met breed spectrum dat behoort tot de klasse van de carbapenems, zoals imipenem en meropenem. Doripenem wordt voorgesteld voor de behandeling bij volwassenen van nosocomiale pneumonie en gecompliceerde infecties van het abdomen en de urinewegen. De doeltreffendheid, ongewenste effecten en gebruiksvoorzorgen zijn vergelijkbaar met deze van de andere carbapenems.
  • Hoofdstuk 14.7.2. Sugammadex (Bridion®, beschikbaar sinds april 2009) is een gemodificeerd cyclodextrine, gebruikt voor het opheffen van neuromusculaire blokkade geïnduceerd door de spierverslappers rocuronium en verocuronium, gebruikt bij bepaalde chirurgische ingrepen.