Belangrijke veranderingen in de editie 2012 van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium
De nieuwe editie van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium (2012) wordt op dit ogenblik verspreid. De gedrukte versie bevat de specialiteiten beschikbaar in België op 1 januari 2012. De elektronische versie van het Repertorium op onze website (
www.bcfi.be ) is aangepast aan de gedrukte versie 2012, maar met de beschikbare specialiteiten bijgewerkt tot 1 mei 2012.
- Zoals elk jaar werden de inleidende teksten van de verschillende hoofdstukken geüpdatet, mede dankzij de hulp van talrijke experten. Met deze inleidende teksten wordt getracht de geneesmiddelen te situeren, met hun voor- en nadelen. Ze geven de state of the art weer op farmacotherapeutisch vlak, zonder in te gaan op alle mogelijke details. Dit geldt bijvoorbeeld voor de ongewenste effecten, waarvan de frequentie en de ernst doorwegen in de beslissing om ze al dan niet in het Repertorium te vermelden. Ook voor de informatie rond interacties en rond het gebruik tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding (zie hieronder), is het selecteren van de klinisch relevante informatie niet altijd gemakkelijk, temeer daar de gezaghebbende bronnen daarover niet altijd unaniem zijn.
- I.v.m. de Inleiding van het Repertorium zijn er volgende veranderingen.
- De Inleiding is duidelijker gestructureerd, met genummerde (sub)hoofdstukken. Dit maakt dat de verwijzingen vanuit de hoofdstukken van het Repertorium naar de Inleiding meer gericht zijn.
- De CYP-interactietabellen zijn geüpdatet volgens een geijkte methodologie, beschreven in hoofdstuk Inl.2. De overzichtstabel Ic van de editie 2011 waarin alle interacties vermeld in het Repertorium werden samengevat, werd weggelaten.
- De rubrieken "Zwangerschap en borstvoeding" zijn in het ganse Repertorium met extra aandacht nagekeken. Het standaardwerk Drugs in Pregnancy and Lactation. A Reference Guide to Fetal and Neonatal Risk (Briggs et al., 9de editie, 2011) werd als primaire bron genomen.
- De antidepressiva (hoofdstuk 10.3.) worden nu ingedeeld in functie van hun chemische structuur en hun werkingsmechanisme. De selectiviteit van het werkingsmechanisme is echter nooit volledig, en het is niet altijd duidelijk in hoeverre de verschillen in werkingsmechanisme leiden tot klinisch relevante voor- of nadelen.
- De nuttige adressen , alsook de handboeken, tijdschriften en websites i.v.m. geneesmiddelen zijn gebundeld in een bijlage op het einde van het Repertorium.
-
Inhoudelijke opmerkingen of suggesties in verband met het Repertorium kunnen steeds gestuurd worden naar
redactie@bcfi.be. Opmerkingen in verband met de specialiteiten kunnen gestuurd worden naar
specialiteiten@bcfi.be. Opmerkingen kunnen ook per post gestuurd worden naar BCFI, p/a Campus Heymans, Blok B, 1 ste verdieping, De Pintelaan 185, 9000 Gent.
-
Hoe een exemplaar van het Repertorium editie 2012 verkrijgen?
- Personen die de publicaties van het BCFI op regelmatige basis ontvangen, zullen in de loop van de maand mei of juni automatisch een exemplaar van het Repertorium ontvangen.
- Personen die onze publicaties niet ontvangen en die werkzaam zijn in de gezondheidssector, kunnen een exemplaar van het Repertorium aanvragen via het correspondentieadres in Brussel: BCFI, p.a. Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), Eurostation, blok II, 8 ste verdieping, Victor Hortaplein 40, bus 40, 1060 Brussel. E-mail:
administratie@bcfi.be
- De universiteiten, de hogescholen, een aantal scholen van het secundair onderwijs en de ziekenhuizen die de laatste jaren interesse getoond hebben voor het Repertorium, werden aangeschreven om het gewenst aantal exemplaren te preciseren.
- De woon- en zorgcentra, en andere instellingen in de gezondheidssector die Repertoria wensen, kunnen deze zoals elk jaar aanvragen via het hierboven vermeld adres.
- Maximaal 4 exemplaren zullen met de post verzonden worden; bestellingen van meer dan 4 exemplaren moeten na afspraak afgehaald worden op bovenstaand adres.
|