Deze maand in de Folia

Tussen de "nieuwe&quot geneesmiddelen die op de markt verschijnen zitten er de laatste tijd nogal wat enantiomeren (d.w.z. één spiegelbeeldisomeer van een bestaand racemisch mengsel). Voor deze enantiomeren wordt meestal een grotere werkzaamheid of een betere tolerantie geclaimd. In werkelijkheid is het therapeutische voordeel ten opzichte van het bestaande racemische mengsel meestal verwaarloosbaar, en lijken commerciële drijfveren van groter belang om ze te commercialiseren. Vooraleer deze producten in het arsenaal op te nemen past een kritische evaluatie.

Benigne prostaathypertrofie lijkt bijna onafwendbaar voor de man die de kans krijgt oud genoeg te worden. Een probleem dat frequent voorkomt vraagt dan ook een goed gefundeerde aanpak. Het is goed dat men beseft dat bij milde symptomen een houding van "watchfull waiting&quot meestal voldoende is. Aan het andere einde van het spectrum heeft men de meest radicale heelkundige aanpak, die in sommige gevallen noodzakelijk is. Tussen beide uitersten in heeft men heel wat patiënten die medicamenteus worden behandeld. Om de beste aanpak voor de individuele patiënt te kennen is een goede kennis van de werking en de mogelijke ongewenste effecten van de behandelingen noodzakelijk.

Het nut van gebruik van cannabis voor medische doeleinden blijft in de belangstelling. Een recente grootschalige studie bij patiënten met multipele sclerose toont dat de aanbevelingen die in de Folia van februari 2002 en november 2003 werden gegeven, nog steeds gelden. De winst die gebruik van cannabis gaf ten opzichte van placebo op een aantal parameters (b.v. spasticiteit, pijn) was eerder marginaal. Hierbij dient wel vermeld te worden dat andere middelen gebruikt bij spasticiteit door multipele sclerose dikwijls niet beter scoren. Gebruik van cannabis valt voorlopig enkel te overwegen in het kader van klinische studies.