Deze maand in de Folia

Bij welke patiënten moet men statines gebruiken? Deze vraag krijgt stilaan een duidelijker antwoord. De resultaten van de Heart Protection Study tonen dat niet zozeer de cholesterolwaarden maar wel de grootte van het totale cardiovasculaire risico belangrijk is. Zelfs bij relatief lage waarden aan totaal cholesterol (< 5 mmol/l of 195 mg/dl) is er immers klinisch relevant voordeel bij een behandeling met een statine voor patiënten met een hoog cardiovasculair risico. Voor patiënten zonder hoog cardiovasculair risico is het nut van het verlagen van de cholesterolspiegels met statines veel minder overtuigend. Dit toont nog maar eens het belang van de stelling dat men patiënten moet behandelen, en niet zozeer laboratoriumwaarden. Tevens bevestigen de resultaten van de Heart Protection Study dat voor anti-oxiderende vitamines nog steeds geen gunstig effect op mortaliteit of op cardiovasculaire eindpunten is bewezen. Aanbeveling om dergelijke vitamines te nemen, is op basis van de huidige kennis dan ook niet te rechtvaardigen.

In de palliatieve zorg gaat er veel aandacht naar het comfort van de patiënt. Ook de medicamenteuze tussenkomsten zijn vooral gericht op het verlichten van symptomen en het optimaliseren van de levenskwaliteit. Het is dan ook belangrijk om een goed inzicht te hebben in de mogelijke ongewenste effecten van iedere interventie. Dat opiaten terecht dikwijls een plaats hebben in de laatste levensfase, staat boven alle twijfel. Toch wordt soms nog te weinig aandacht besteed aan de obstiperende invloed van deze middelen. Het is belangrijk om van bij de aanvang van een behandeling met opiaten gepaste maatregelen te nemen om de problemen van obstipatie te voorkomen, en deze maatregelen zo nodig aangepast bij te sturen.

In 2002 was er geen nieuwe editie van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium. De volgende editie is gepland tegen het voorjaar 2003.