Deze maand in de Folia

De maatregelen ter preventie en behandeling van osteoporose dienen om de botstructuur te optimaliseren en zo het skelet beter te beschermen tegen fracturen. Algemene maatregelen zoals voldoende lichaamsbeweging, niet roken, beperken van alcohol, voldoende calciuminname en voldoende blootstelling aan de zon spelen hierbij veruit de belangrijkste rol. Uiteraard is ook valpreventie, zeker bij de oudere bevolking, van belang. Bij sommige hoogrisicopopulaties, en zeker indien reeds fracturen zijn opgetreden, kan een medicamenteuze aanpak aangewezen zijn; hierop wordt in deze Folia dieper ingegaan.

Recente gegevens wijzen op een toename van het cardiovasculaire risico voor rosiglitazon, en dit wordt niet op een overtuigende wijze weerlegd door de resultaten van een interim-analyse van de RECORD-studie. De onzekerheid over de veiligheid van rosiglitazon en van de glitazonen als groep, laat voorlopig niet toe deze middelen aan te bevelen als eerstekeuzebehandeling bij type 2-diabetes.

Rapportering aan het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking toont aan dat er nog steeds isotretinoïne wordt voorgeschreven aan vrouwen die zwanger zijn of het kunnen worden, niettegenstaande de zeer expliciete en duidelijke waarschuwingen, o.a. in de wetenschappelijke bijsluiters. Vandaar nogmaals informatie daarover.