Deze maand in de Folia

Antibiotica worden bij banale luchtweginfecties nog al te vaak op een irrationele wijze voorgeschreven en gebruikt. Hiervoor zijn tal van oorzaken verantwoordelijk. Wil men een (slechte) gewoonte veranderen, dan heeft men overtuigende argumenten nodig. Rond acute otitis media en rhinosinusitis verschenen recent nieuwe studies die de rol van antibiotica in de behandeling ervan opnieuw sterk relativeren, dit voor de meeste patiënten. Anderzijds lijkt de rol van overconsumptie van antibiotica in de resistentie-ontwikkeling steeds duidelijker. Daar waar men in specifieke gevallen van acute keelpijn toch kiest voor een antibioticum, is penicilline een eerste keuze. Hier moet men bedacht zijn op een lichte wijziging in de formule voor magistrale bereiding van penicillinesiroop, dit om administratieve redenen.

Bij zwangeren is het dikwijls moeilijk de risico-batenverhouding van het gebruik van geneesmiddelen te bepalen. Voor zwangere vrouwen met astma worden in dit nummer aanwijzingen gegeven om een verantwoorde keuze te kunnen maken. De meeste anti-astmageneesmiddelen blijken in dit geval een gunstige balans te vertonen en het is voor moeder en kind beter met gepaste middelen astma te behandelen dan dat er symptomen of aanvallen optreden. In sommige gevallen zal men hiervoor de vrouw extra moeten motiveren om een goede therapietrouw te garanderen.

Het lijkt misschien verwonderlijk dat zelfs bij levensbelangrijke behandelingen zoals inname van tamoxifen bij borstcarcinoom, therapietrouw niet vanzelfsprekend is. Ook hier is het belangrijk de patiënt steeds opnieuw te motiveren om de medicatie gedurende heel de therapieduur te nemen.