Deze maand in de Folia


Abstract

Bij kleuters en jonge schoolkinderen komen hoofdluizen frequent voor. De hardnekkigheid waarmee men ze soms probeert te bestrijden staat niet garant voor een goed resultaat. Integendeel komt resistentie bij luizen meer en meer voor door verkeerd en te frequent gebruik van bepaalde middelen. In deze Folia wordt daarom uiteengezet hoe men luizen opspoort, met welke producten ze best worden bestreden en hoe men recidieven kan helpen voorkomen. Zo kunnen hulpverleners zich met kennis van zaken kwijten van hun belangrijke taak bij een vrij banaal en ongevaarlijk maar soms zeer vervelend probleem.

Een basisvaccinatie is dikwijls niet voldoende om blijvende bescherming tegen infecties te bieden. Voor sommige vaccinaties is de noodzaak van een regelmatige booster al van bij de lancering en toepassing van het vaccin duidelijk. Voor heel wat andere vaccins is het enkel na jaren gebruik dat men vaststelt dat herhalingsvaccinatie aangewezen is. Er rijzen momenteel vragen of bij het huidige vaccinatieschema de bescherming tegen meningokokken van serogroep C voldoende stand kan houden tot de adolescentie. Om dit uit te maken zal een doorgedreven surveillance noodzakelijk zijn.

Als eerste keuze voor de behandeling van acute jichtaanval worden klassiek de NSAID’s voorgesteld. Een recente studie stelt corticosteroïden als gelijkwaardig alternatief voor. Uiteraard gaat het hier om een kortdurende behandeling waarbij er volgens deze studie niet meer ongewenste effecten optraden dan met de NSAID’s. Voor de keuze zal men zich laten richten door de mogelijke contra-indicaties en zal men bijvoorbeeld bij een diabetespatiënt rekening houden met de mogelijkheid van ontregeling van het glucosemetabolisme.