Deze maand in de Folia

Voor de aanpak van urine-incontinentie bij volwassenen spelen niet-medicamenteuze maatregelen de grootste rol. Het voordeel dat men van geneesmiddelen kan verwachten is meestal niet spectaculair, en de ongewenste effecten zijn dikwijls zeer hinderlijk. Daarenboven is de kostprijs hoog, zeker voor de nieuwere middelen.

Het objectief weergeven van de plaats die de huidige vaccins tegen humaan papillomavirus verdienen, is niet eenvoudig. Er zijn immers geen gegevens die toelaten de exacte impact van deze vaccins te bepalen op de incidentie en afloop van baarmoederhalskanker. Alle experts zijn het er over eens dat regelmatige cervixscreening de belangrijkste maatregel is om baarmoederhalskanker en de gevolgen ervan te beperken, ook bij de gevaccineerde vrouwen.

Ook wat de vaccinatie tegen kinkhoest betreft is er nieuws te melden. De Hoge Gezondheidsraad stelt immers een herhalingsinenting tegen kinkhoest voor bij alle adolescenten. Deze beslissing is echter niet zo vanzelfsprekend. In deze Folia vindt men hieromtrent een aantal vragen waarop men het antwoord nog niet kent.

Uit het voorgaande is duidelijk hoe moeilijk het is om de plaats van geneesmiddelen en vaccins correct weer te geven. De patiënt rechtstreeks informeren over voorschriftplichtige geneesmiddelen is nog delicater. Op het symposium naar aanleiding van het afscheid van professor M. Bogaert als redactiesecretaris van het BCFI, werd hierover de visie van enkele betrokkenen bekeken. Onze conclusie is dat het een moeilijke maar noodzakelijke opdracht is de plaats van geneesmiddelen objectief voor te stellen, en dat hier zeker een aantal regels noodzakelijk zijn.