Het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium editie 2016 en de vernieuwde BCFI-website

De gedrukte versie van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium editie 2016 wordt vanaf mei verspreid. Deze gedrukte versie bevat de specialiteiten gecommercialiseerd in België op 15 januari 2016.

De elektronische versie van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium editie 2016 is al beschikbaar op onze website; de specialiteiten zijn momenteel bijgewerkt tot 15 maart 2016. De specialiteiten op de website, alsook op de smartphone/tablet-applicaties1 , worden maandelijks geüpdatet. Tegelijkertijd werd de vernieuwde website van het BCFI gelanceerd.

Inhoudelijke wijzigingen

- De inleidende teksten van alle hoofdstukken werden, zoals elk jaar, geüpdatet, mede dankzij de hulp van talrijke experten. Met deze inleidende teksten wordt getracht de geneesmiddelen te situeren, met hun belangrijkste voor- en nadelen. Meer uitleg over de motivatie en de inhoud van de rubrieken van de verschillende hoofdstukken is te vinden in de Inleiding (zie Inl.2.).

- De toedieningswegen en farmaceutische vormen van de geneesmiddelenspecialiteiten zijn herzien en aangepast aan internationale standaarden. Ze worden vermeld op basis van de gegevens uit de SKP, en er wordt gebruikgemaakt van de European Directory for the Quality of Medicines & Healthcare (EDQM)-standaardtermen en afgeleiden (meer informatie via https://standardterms.edqm.eu/stw/default/index). Uitleg over een aantal termen wordt gegeven in de Inleiding van het Repertorium (zie Inl.3.). Door de standaardisering zijn de gegevens over toedieningswegen en farmaceutische vormen logischer uitgedrukt. Dit laat toe om aan de hand van de specifieke eigenschappen klinisch relevante verschillen te herkennen en te benutten, zoals bijvoorbeeld het grotere slikgemak van een (film)omhulde tablet ten opzichte van een gewone tablet.

- In de rubriek “Indicaties” van het Repertorium worden enkel indicaties uit de SKP vermeld; deze worden vaak verkort weergegeven, en er wordt meestal slechts een door de redactie als meest relevant beschouwde selectie ervan vermeld. Om dit duidelijker te stellen werd de rubriektitel gewijzigd in “Indicaties (synthese van de SKP)”. Eventuele toepassingen van een geneesmiddel buiten de aanvaarde indicaties (off label-gebruik) worden, waar relevant, vermeld in de rubriek “Plaatsbepaling”.

- Een aantal hormonale middelen gebruikt bij tumoren (bv. tamoxifen, de aromatase-inhibitoren) werden verplaatst naar het hoofdstuk “Antitumorale middelen”.

- Voor de meeste antitumorale middelen worden geen indicaties meer vermeld. Deze indicaties zijn meestal enkel nuttig voor zeer gespecialiseerde artsen, en er worden voor vele middelen regelmatig bijkomende indicaties aanvaard. Vandaar dat daaromtrent enkel wordt verwezen naar de SKP (gemakkelijk te raadplegen via de website). Ook voor de immunomodulatoren gebruikt bij chronische immuungemedieerde aandoeningen werden de indicaties om dezelfde reden sterk vereenvoudigd, en wordt voor meer details verwezen naar de SKP.

- De geneesmiddelen waarvan de dosis moet worden verminderd bij nierinsufficiëntie werden systematisch nagekeken. De belangrijkste bronnen daarvoor waren de richtlijn voor goede medische praktijkvoering van Domus Medica “Chronische nierinsufficiëntie”2 (SSMG: “Recommandation de bonne pratique. Insuffisance rénale chronique”3), getoetst aan de SKP’s, British National Formulary en Farmacotherapeutisch Kompas. Wanneer er nood is voor dosisaanpassing, wordt dit vermeld in de rubriek “Bijzondere voorzorgen”.

- De lijst van geneesmiddelen met risico van verlenging van het QT-interval, en dus van torsades de pointes, werd herzien. We baseerden ons in de eerste plaats op de lijsten vermeld op de website van CredibleMeds® (www.crediblemeds.org) en op de lijsten vermeld in Stockley’s Drug Interactions. Meer informatie is te vinden in Inl.6.2.2.

- De doses van de antidepressiva werden herzien. Er worden, op basis van de SKP, een startdosis, een gebruikelijke onderhoudsdosis en een maximale dagdosis vermeld.

Andere wijzigingen

- De “Bronnen en links” (vroeger “Bijlage”), met nuttige adressen en handboeken, tijdschriften en websites i.v.m. geneesmiddelen wordt niet meer gedrukt in de papieren versie van het Repertorium. Een meer efficiënte en bruikbare lijst kan worden opgeroepen via “Het BCFI” bovenaan in de navigatiebalk of via www.bcfi.be/refs.

- Er worden geen “gele fiches” (gebruikt voor het melden van vermoede ongewenste effecten) meer meegestuurd met het Repertorium. Gele fiches kunnen op aanvraag verkregen worden bij het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking. Via de website www.gelefiche.be (DocCheck vereist) kunnen ongewenste effecten ook online gemeld worden aan het Centrum voor Geneesmiddelenbewaking; het gele icoon op onze website ter hoogte van de Folia-artikels “Geneesmiddelenbewaking” leidt naar www.gelefiche.be.

- Een pdf-versie van het Repertorium editie 2016 is beschikbaar via www.bcfi.be, door bovenaan in de navigatiebalk op “Downloads” te klikken.

De vernieuwde BCFI-website

Het voor de bezoeker opmerkelijkste verschil ten opzichte van de oudere versie van onze website is dat de nieuwe website veel dynamischer is opgebouwd. Dit betekent dat er geen statische pagina’s meer worden getoond die alles weergeven zoals in het gedrukte Repertorium, maar dat een antwoord op een zoekopdracht meer kan aansluiten bij een concrete vraag. In deze eerste versie van dit dynamisch model worden de wetenschappelijke commentaren (inleidende teksten, plaatsbepaling, indicaties, ongewenste effecten en dergelijke) al dichter bij de administratieve gegevens over een geneesmiddel (samenstelling, prijzen en terugbetalingsmodaliteiten, SKP en dergelijke) geplaatst. Stapsgewijs zal dit nog verder ontwikkeld worden. We zijn ons ervan bewust dat een dergelijke verandering een belangrijke aanpassing van de bezoeker van onze site vraagt, maar we zijn overtuigd van de meerwaarde hiervan. Commentaren over de website zijn zeer welkom (via informatica@bcfi.be) en worden zeker in rekening gebracht.

Hoe een exemplaar van het Repertorium verkrijgen?

Zie de informatie in het “Goed om te weten”-bericht op onze website.

 

1 De smartphone/tablet-applicaties kunnen via App Store of Google Play Store gratis worden gedownload (zoeken op “bcfi“ of “geneesmiddelenrepertorium”).

2 http://www.domusmedica.be/documentatie/richtlijnen/overzicht/chronische-nierinsufficientie.html

3 www.ssmg.be/images/ssmg/files/Recommandations_de_bonne_pratique/insuffisance_renale.pdf