Deze maand in de Folia

Voor zwangere vrouwen, maar ook voor vrouwen die borstvoeding geven, is het verstandig om het geneesmiddelengebruik zoveel als mogelijk te beperken. Toch zijn er een aantal, soms specifiek aan de zwangerschap gerelateerde aandoeningen, waarvoor een geneesmiddelenbehandeling nodig kan zijn. In de Folia willen we een aantal van die specifieke probleemsituaties bespreken: in dit nummer behandelen we het probleem van gastro-oesofageale reflux bij de zwangere of zogende vrouw.

De grote hoeveelheid aan patiëntengegevens uit elektronische dossiersystemen waarover men tegenwoordig beschikt, maakt het verleidelijk om hierop tal van analyses te doen en deze onderzoeksgegevens te publiceren. Over geneesmiddelen verschijnen dan ook zeer regelmatig dergelijke publicaties. Daarenboven lijkt het, door de aard van het bronmateriaal (data uit dossiers), alsof dit objectieve gegevens zijn met alle nodige randinformatie. De realiteit is echter dikwijls anders, waarbij bijvoorbeeld enkel wat vlot te klasseren en te coderen is in de data-analyse terechtkomt. Dergelijke onderzoeksmethoden zijn echter, zoals alle observationele studies, onderhevig aan verschillende vormen van bias en de aanwezigheid van confoundig factors. Deze vorm van bias kan er mede oorzaak van zijn dat paracetamolgebruik op jonge leeftijd in verband is gebracht met een verhoogd risico van wheezing en astma. Dit verband werd recent tegengesproken door gegevens uit een gerandomiseerde dubbelblinde studie.

De jaarlijkse publicatie van de uitgaven van het RIZIV voor geneesmiddelen in de ambulante sector is telkens een goede aanleiding om te reflecteren over het kosten-baten aspect van geneesmiddelen. In deze Folia worden enkele geneesmiddelen(groepen) uit de top 25 van 2015 onder de loep genomen.