Deze maand in de Folia

In dit Folianummer vindt u, naast farmacotherapeutische informatie, ook een aantal berichten met praktische (administratieve) en farmaco-economische informatie.
 
Er zijn nieuwe online formulieren beschikbaar om ongewenste effecten van geneesmiddelen te melden aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie verzekert de openbaarheid van rapporten van klinische studies. Deze rapporten zijn raadpleegbaar op de website van het EMA, en bevatten informatie uit de klinische studies ingediend door de fabrikant in het kader van de vergunningsaanvraag voor nieuwe geneesmiddelen.
 
Het RIZIV publiceerde onlangs de top 25 van de werkzame bestanddelen in de RIZIV-uitgaven in 2018 voor geneesmiddelen in de ambulante zorg. Bovenaan vindt men TNF-remmers, interleukine-antagonisten, directe orale anticoagulantia (DOAC’s), bepaalde behandelingen voor hemofilie, multiple sclerose en HIV-remmers. Sommige werkzame bestanddelen staan al jaren in de top 25, waaronder enkele PPI’s, enkele statines en bisoprolol.
 
Het KCE (Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg) heeft onlangs een decision support tool gelanceerd als hulpmiddel bij de besluitvorming over het gebruik van statines in de primaire cardiovasculaire preventie. U vindt meer informatie in dit nummer.  In de rubriek “Folia Ouderenzorg” bespreken we de resultaten van een studie over de plaats van statines in diezelfde indicatie bij ouderen.