Deze maand in de Folia

Zoals elk jaar geven we een update van het onderzoek naar de voor- en nadelen van geneesmiddelen die vijf jaar geleden op de markt kwamen, met nadruk op geneesmiddelen die gebruikt worden in de ambulante praktijk. Weinig van deze geneesmiddelen vormen een belangrijke therapeutische bijdrage voor de ambulante praktijk vergeleken met de andere bestaande opties.

In dit Folia-nummer bespreken we ook de langdurige antitrombotische behandeling bij patiënten met voorkamerfibrillatie en coronaire hartziekte. Verder geven we commentaar bij een Europees rapport dat besluit dat niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen infectie-gerelateerde symptomen kunnen maskeren.

De COVID-19-pandemie vormt een groot probleem voor de volksgezondheid, en het ligt voor de hand dat wij verschillende aspecten omtrent de behandeling van COVID-19 bespreken, voortaan met het accent op de ambulante praktijk. Ons werk steunt vooral op een analyse van de medische literatuur. De recente terugtrekking van twee publicaties uit referentietijdschriften om methodologische redenen heeft ons tot nadenken gestemd, net zoals wetenschappelijke en medische instanties en gezondheidsautoriteiten over de hele wereld. Dit ernstig redactioneel incident, door sommigen zelfs omschreven als fraude, maakt nog eens duidelijk dat zelfs voor publicaties in prestigieuze tijdschriften een rigoureuze en voorzichtige interpretatie nodig is. Het leidt geen twijfel dat de procedures voor het controleren van publicaties en gegevensbronnen (peer review) ook in deze tijd van de COVID-19 pandemie aan hoge kwaliteitseisen moeten blijven voldoen, omdat deze publicaties therapeutische beslissingen sturen.
In dit nummer publiceren we de COVID-19 “Goed om te weten”-berichten die verschenen in de periode van 27 mei tot 25 juni.