Goed om te weten
Het Repertorium editie 2021
-
Editie 2021 van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium is nu volledig beschikbaar op onze website (www.bcfi.be). Enkele bijgewerkte hoofdstukken werden reeds in december en januari op de website gepubliceerd, de resterende hoofdstukken zijn nu ook beschikbaar op onze website.
-
De inleidende teksten van alle hoofdstukken van het Repertorium werden, zoals elk jaar, geüpdatet, mede dank zij de hulp van talrijke experten. Meer uitleg over de inhoud en de gevolgde methodologie van de rubrieken van de verschillende hoofdstukken is te vinden in de Inleiding van het Repertorium (zie Inl.2. Handleiding bij het Repertorium). De belangrijkste nieuwigheden worden in “+ meer info” vermeld.
-
Inleiding:
- Onze methodologie voor het vermelden van leverlijden als contra-indicatie, en voor het vermelden van de symbolen rond nierinsufficiëntie (ter hoogte van de specialiteiten) is geactualiseerd en is nu terug te vinden in Inl.2.3.
- Naar jaarlijkse gewoonte zijn de tabel met de “geneesmiddelen met risico van QT-verlenging en torsades de pointes” (Inl.6.2.2.) en de CYP- en P-gp-interactietabellen (Inl.6.3.) geüpdatet.
- De in het Repertorium gebruikte symbolen worden opgelijst in Inl.2.9.2.
- Cardiovasculair stelsel: geen fundamentele wijzigingen.
-
Bloed en stolling:
- De tabel met de interacties van de vitamine K-antagonisten is geüpdatet (zie hoofdstuk 2.1.2.1.1.). De voornaamste wijzigingen betreffen hergroeperingen van en verduidelijkingen bij reeds opgenomen producten. Nieuwe toevoegingen zijn hooggedoseerde omega 3-vetzuren, orlistat en piroxicam (en nog enkele moleculen uit de gespecialiseerde geneeskunde: deferasirox, leflunomide, teriflunomide en letermovir); stiripentol werd uit de tabel verwijderd.
-
Gastro-intestinaal stelsel:
- Aanpassing van het hoofdstuk over maagklachten (hoofdstuk 3.1) naar aanleiding van de terugtrekking van ranitidine [zie Folia november 2020].
-
Respiratoir stelsel:
- De informatie rond de onderhoudsbehandeling van astma (hoofdstuk 4.1.) is bijgewerkt in functie van het artikel in Folia september 2020.
-
Hormonaal stelsel:
- Diabetes: de rubrieken “Zwangerschap en borstvoeding” werden bijgewerkt in functie van het artikel in Folia december 2020.
- Het gunstig effect van gliflozinen bij hart- en nierfalen buiten de indicatie diabetes wordt vermeld [zie ook Folia februari 2021].
- De plaatsbepaling van thyreostatica bij de ziekte van Graves-Basedow werd verduidelijkt.
-
Gynaeco-obstetrie:
- Het hoofdstuk 6.2.4. Noodanticonceptie werd in 2020 grondig herzien. Op basis van nieuwe literatuurgegevens werden nog enkele aanvullende wijzigingen aangebracht.
- Urogenitaal stelsel: geen fundamentele wijzigingen.
- Pijn en koorts: geen fundamentele wijzigingen.
-
Osteo-articulaire aandoeningen:
- De informatie rond reumatoïde artritis (hoofdstuk 9.2.) is bijgewerkt in functie van het artikel in Folia oktober 2020.
-
Zenuwstelsel:
- De tabel met de werkingsduur van de benzodiazepines en Z-producten, en de equivalente dosis diazepam is herzien en geüpdatet: zie tabel 10a in hoofdstuk 10.1.
-
Infecties:
- De editie 2021 van de “Belgische gids voor anti-infectieuze behandeling in de ambulante praktijk (BAPCOC)” is ingewerkt in de rubriek Plaatsbepaling > “Voornaamste indicaties voor de ambulante praktijk”.
- De informatie rond de anthelmintica (hoofdstuk 11.3.1.) is herzien en bijgewerkt.
-
Immuniteit:
- Er werd informatie toegevoegd rond vaccinatie van patiënten die immuunosuppressiva nemen.
- Voor een aantal immunosuppressiva werd het risico op huidkanker toegevoegd en gewezen op beschermingsmaatregelen.
- Antitumorale middelen: geen fundamentele wijzigingen.
- Mineralen en vitaminen: geen fundamentele wijzigingen.
-
Dermatologie:
- Update van de aanbevelingen voor de behandeling van acne (hoofdstuk 15.5.), conform de BAPCOC-aanbevelingen.
- De plaats van de immunomodulator imiquimod werd verduidelijkt (hoofdstuk 15.11.).
- Oftalmologie: geen fundamentele wijzigingen.
-
Neus-keel-oren:
- In een nieuw subhoofdstuk wordt de informatie over ziekte van Menière, vertigo en reisziekte gebundeld: zie 17.2.
- Anesthesie, Diagnostica, Diverse geneesmiddelen: geen fundamentele wijzigingen.
-
Inleiding:
-
De gedrukte versie van het Repertorium editie 2021 wordt vanaf mei verspreid; in de papieren versie zijn de specialiteiten bijgewerkt tot december 2020. Om het gewicht van het boekje te beperken, werden een aantal maatregelen genomen: Tabel Ie (Alfabetische lijst van substraten, inhibitoren en inductoren van de CYP-iso-enzymen en van P-gp; Inl.6.3.) en hoofdstukken 13 (Antitumorale middelen), 18.1. (Algemene Anesthesie) en 19 (Diagnostica) zijn niet gedrukt; voor hoofdstuk 15.13. (Actieve Verbandmiddelen) worden enkel de specialiteitsnaam en de firma vermeld. Informatie daaromtrent is slechts zelden op huisbezoek noodzakelijk is. Er wordt voor deze hoofdstukken verwezen naar de website, waar alle informatie beschikbaar blijft, en waar de specialiteiten minstens driemaal per maand worden bijgewerkt.
Hoe een exemplaar van het Repertorium verkrijgen?
-
Het Repertorium wordt niet meer automatisch verstuurd naar alle actieve artsen, apothekers en tandartsen. Enkel artsen, apothekers en tandartsen die via het online formulier een gedrukte versie hebben aangevraagd, zullen één exemplaar ontvangen op het door hun opgegeven adres. Eventuele adreswijzigingen kunnen steeds worden doorgegeven via administratie@bcfi.be.
-
Studenten: de verdeling gebeurt via de verantwoordelijke afdeling van de faculteit of (hoge)school. Er worden geen afzonderlijke exemplaren naar studenten opgestuurd.
-
Andere gezondheidswerkers: een exemplaar van het Repertorium kan op aanvraag (administratie@bcfi.be) toegestuurd worden. Bestellingen door instellingen van meer dan 4 exemplaren dienen in Brussel te worden opgehaald, na contact via e-mail (administratie@bcfi.be).
We herinneren er aan dat het Repertorium integraal online beschikbaar is op onze website, waar het regelmatig wordt geüpdatet. Er is ook een mobiele app van het Repertorium, te vinden in de Google Play Store (Android) en de Apple Store (iOs) door te zoeken op de term "BCFI".