Goed om te weten
Het Repertorium “editie 2022”: update van tweede reeks hoofdstukken gepubliceerd
Zoals aangekondigd wordt het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium vanaf 2022 niet meer gedrukt. Hierdoor wordt de jaarlijkse update van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium nu meer gespreid over het jaar.
Een eerste reeks hoofdstukken werd eind december reeds afgewerkt en online geplaatst. Een tweede reeks hoofdstukken is op dit moment afgewerkt en online geplaatst: Hormonaal stelsel, Gynaeco-obstetrie, Urogenitaal stelsel, Pijn en koorts, Osteo-articulaire aandoeningen, Immuniteit, Neus-Keel-Oren. In juni zullen de laatste hoofdstukken volgen.
De inleidende teksten van deze hoofdstukken werden, zoals elk jaar, geüpdatet, mede dankzij de hulp van talrijke experten.
Meer uitleg over de inhoud en de gevolgde methodologie voor de rubrieken van de verschillende hoofdstukken is te vinden in de Inleiding van het Repertorium (zie Inl.2. Handleiding bij het Repertorium). De belangrijkste nieuwigheden in deze hoofdstukken worden hieronder vermeld.
-
Hormonaal stelsel :
- We voegden enkele belangrijke bijzondere voorzorgen toe bij de GLP-1-analogen (beleid bij electieve heelkunde) en de gliflozinen (belang van screening en monitoring van diabetische ketoacidose met een atypische presentatie, beleid bij acute dehydratatie en electieve heelkunde).
- De plaats van de corticosteroïden in de acute aanpak van anafylactische shock werd aangepast (hebben nog slechts een zeer beperkte plaats).
-
Gynaeco-obstetrie :
- De rubrieken “Interacties” in het hoofdstuk “Anticonceptie” werden geüpdatet.
-
Pijn en koorts :
- In de plaatsbepaling vermelden we het combineren of alternerend geven van paracetamol en ibuprofen (iets sterker antipyretisch effect, maar dit lijkt klinisch niet relevant).
- Op vraag van gebruikers en experten herbekeken we of fentanyl- en buprenorfinepleisters verknipt mogen worden. Volgens de SKP’s mogen zij niet verknipt worden, maar waarschijnlijk stelt verknippen geen problemen voor de huidige in België beschikbare pleisters. Onduidelijkheden blijven dus bestaan en dit blijft ‘off-label’-gebruik.
-
Osteo-articulaire aandoeningen :
- Bij de NSAID’s introduceerden we een waarschuwing om in periodes van acute dehydratatie te overwegen de dosis van het geneesmiddel te reduceren of de inname ervan tijdelijk stop te zetten om acute nierschade te voorkomen.
- Voor de systematische toediening van NSAID’s en voor methotrexaat werd de rubriek “Zwangerschap en borstvoeding” aangepast.
- Voor denosumab maken we in de rubriek “Bijzondere voorzorgen” melding van rebound osteoporose met wervelfracturen na stoppen van de behandeling. Verder onderzoek hierover is nog nodig. Overschakelen naar bisfosfonaten wordt soms voorgesteld.
-
Immuniteit :
- Vaccins :
- Vaccinatie tegen hepatitis B: de vaccinatie van personen bij wie jaren na primovaccinatie een antilichaamtiter < 10 IE/liter wordt gevonden (bv. geconstateerd bij starten van een risicoberoep) en van “non-responders” is verduidelijkt.
- Vaccinatie tegen meningokokken: de “Plaatsbepaling” is bijgewerkt, met aandacht voor vaccinatie na contact met een index-case (post-expositieprofylaxe).
- Vaccinaties bij reizen: waar mogelijk is een directe link geplaatst naar de informatie op wanda.be (website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde).
- De indeling van de immunosuppressiva werd aangepast. Zo werden er verschillende aanpassingen gemaakt bij immunosuppressiva gebruikt bij transplantatie en multiple sclerose en werden interleukine-inhibitoren met hetzelfde target samen gegroepeerd.
- Vaccins :
- Urogenitaal stelsel, Neus-Keel-Oren: geen fundamentele wijzigingen.