Rocephine® (ceftriaxon) uit de markt genomen: welke alternatieven bij de behandeling van gonokokkeninfecties?
Rocephine® (ceftriaxon i.m.) in de verpakking van 1 flacon speelt een cruciale rol bij de behandeling van SOA’s door gonokokken in de 1ste lijn. Het wordt meestal voorgeschreven in combinatie met andere antibiotica en toegediend als een eenmalige dosis met lidocaïne in het solvens (Zie Repertorium 11.1.1.2.3. Cefalosporines > Derde generatie > Ceftriaxon). Alle vormen van Rocephine® zijn uit de markt genomen in april 2023.
Het alternatief Ceftriaxone Frenesius Kabi® i.m. (ceftriaxon) is “tijdelijk onbeschikbaar” (bron: FAGG). Er is echter belangrijk nieuws: het FAGG heeft aan de firma een “derogatie” toegekend om Ceftriaxone Fresenius Kabi® in te voeren. Ceftriaxone Fresenius Kabi® is dus beschikbaar, met behoud van dezelfde terugbetalingsmodaliteiten. Op de BCFI-website zal de specialiteit echter als “tijdelijk onbeschikbaar” aangeduid blijven.
Belangrijk!
-
Ceftriaxone Fresenius Kabi® is alleen verkrijgbaar in verpakkingen van 10 flacons. In de dagelijkse praktijk is het vaak niet praktisch om een volledige verpakking van 10 flacons te bestellen die €55 kost, wanneer slechts één ampul nodig is.
-
Ceftriaxone Frenesius Kabi® bevat, in tegenstelling tot Rocephine®, geen lidocaïne, wat wordt gebruikt om de pijn bij intramusculaire injecties te verminderen. De SKP van Ceftriaxone Fresenius Kabi® voorziet de mogelijkheid om ceftriaxon op te lossen in 3 ml 1% lidocaïne-oplossing. De specialiteit Xylocaïne® 1% (lidocaïne) is “tijdelijk onbeschikbaar”(bron: FAGG). Lidocaïne 1% is dus momenteel alleen verkrijgbaar in grote verpakkingen: Lidocaïne Aguettant®: 10 x 100 mg/10 ml.
Samenvattend legt het recent uit de markt nemen van Rocephine® en de tijdelijke onbeschikbaarheid van Ceftriaxone Frenesius Kabi® extra druk op de beschikbaarheid en toegankelijkheid van geschikte behandelingsmogelijkheden voor patiënten met SOA's. Deze situatie benadrukt de uitdagingen waarmee zorgverleners en patiënten worden geconfronteerd bij het verkrijgen van geschikte behandelingen. Het onderstreept de nood aan nauwgezette monitoring en het zoeken naar alternatieve oplossingen.