Het Repertorium “editie 2025”: belangrijke wijzigingen
De jaarlijkse update van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium verloopt gespreid over het hele jaar. Een eerste reeks hoofdstukken is op dit moment afgewerkt en online geplaatst: Cardiovasculair stelsel, Gastro-intestinaal stelsel, Urogenitaal stelsel, Immuniteit, Mineralen en vitaminen, Dermatologie, Diagnostica. De komende maanden (in maart en juni 2025) zullen de andere hoofdstukken volgen.
Daarnaast ondergaat het Repertorium dit jaar ook enkele belangrijke wijzigingen.
Belangrijke wijzigingen in het hele Repertorium
-
Herevaluatie en herformulering van de rubriek Plaatsbepaling in alle hoofdstukken:
Het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium is door het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine (CEBAM) geaccrediteerd als “Evidence-Based Practice (EBP)-informatiebron zonder aanbevelingen” (zie https://www.cebam.be/validatie). Het BCFI heeft als doel evidence-based informatie te verstrekken over de werkzaamheid en veiligheid van geneesmiddelen, maar is geen richtlijnontwikkelaar. Daarom hebben we de voorbije jaren in het hele Repertorium de rubriek “Plaatsbepaling” geëvalueerd en waar nodig geherformuleerd zodat de huidige beschikbare evidentie weergegeven wordt zonder aanbevelingen te formuleren. -
Toevoegen van referenties in alle hoofdstukken:
Eveneens in het kader van de accreditatie door CEBAM werden in het hele Repertorium, vooral in de rubriek “Plaatsbepaling”, referenties uit CEBAM-gecertifieerde EBP-bronnen en wetenschappelijke publicaties toegevoegd om deze duidelijker te onderbouwen. -
Integratie Formularium Ouderenzorg in het Repertorium in enkele hoofdstukken:
Om de informatie over farmacotherapie bij ouderen uit het Formularium Ouderenzorg meer onder de aandacht te brengen, wordt deze stap voor stap geïntegreerd in het Repertorium. Deze informatie wordt voortaan gebundeld in een nieuwe rubriek “Oudere patiënten” (zie Inl.2.7. De rubriek “Oudere patiënten”). Voorlopig vindt u deze rubriek enkel nog maar in de hoofdstukken Urogenitaal stelsel, Vitaminen en mineralen en Dermatologie; de komende maanden zal u deze rubriek ook zien verschijnen in de andere hoofdstukken.
Jaarlijkse update van een eerste reeks hoofdstukken
De teksten van de eerste reeks hoofdstukken werden, zoals elk jaar, geüpdatet, mede dankzij de hulp van talrijke experten. Meer uitleg over de inhoud en de gevolgde methodologie voor de rubrieken van de verschillende hoofdstukken is te vinden in de Inleiding van het Repertorium (zie Inl.2. Handleiding bij en onderbouwing van het Repertorium).
De belangrijkste nieuwigheden in deze hoofdstukken worden hieronder vermeld.
-
Cardiovasculair stelsel
-
-
De rubriek “Plaatsbepaling” werd herwerkt, ook rekening houdend met de nieuwe Europese hypertensierichtlijnen.
-
-
-
De rubriek “Plaatsbepaling” werd herwerkt op basis van de recente partiële herziening van de WOREL-richtlijn “Chronisch hartfalen”.
-
-
-
De rubrieken “Contra-indicaties” werden geherevalueerd en meer gedetailleerd beschreven.
-
-
-
Gastro-intestinaal stelsel
-
3.1. Maag- en duodenumpathologie
-
Toevoeging van een plaatsbepaling voor functionele dyspepsie en voor gastro-oesofagale reflux tijdens de zwangerschap.
-
-
-
Toevoeging van een plaatsbepaling voor prikkelbaredarmsyndroom.
-
-
-
Toevoeging van een plaatsbepaling voor metoclopramide en domperidon bij braken in het kader van gastro-enteritis.
-
Toevoeging van domperidon aan de lijst van best onderbouwde anti-emetica tijdens de zwangerschap.
-
-
-
Toevoeging van een plaatsbepaling voor prucalopride en linaclotide.
-
-
-
Aanpassing van de adviezen en criteria voor rehydratatie.
-
-
-
Urogenitaal stelsel
-
De nieuwe rubriek “Oudere patiënten” is toegevoegd.
-
7.2. Mictieklachten bij mannen
-
De rubriek “Plaatsbepaling” is verder uitgewerkt. Hierbij zijn ook geneesmiddelen vermeld die mictieklachten kunnen veroorzaken of verergeren.
-
-
-
Immuniteit
-
-
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft sinds kort een nieuwe website waardoor er op onze website al enige tijd een probleem was met de links naar de adviezen van de HGR. Alle links naar de adviezen van de HGR zijn nu bijgewerkt.
-
-
-
De rubriek “Plaatsbepaling” is geactualiseerd, op basis van real-life gegevens over werkzaamheid (zie Folia mei 2024).
-
-
12.1.1.16. Vaccin tegen COVID-19
-
De informatie over de vaccinatie tijdens de zwangerschap is geactualiseerd op basis van Folia november 2024. Ook vermelden we de laatste gegevens over vaccinatie tegen COVID-19 en long-COVID.
-
-
12.2.6. Anti-D immunoglobulinen
-
De rubriek “Toediening en dosering” werd bijgewerkt.
-
-
-
De rubriek “Zwangerschap en borstvoeding” is verder uitgewerkt met vermelding van loratadine en cetirizine als veilige H1-antihistaminica wanneer allergiemedicatie nodig is.
-
-
12.4.1.3. Associaties (Allergie)
-
De associatie chloorfenamine + paracetamol is verplaatst van het hoofdstuk Neus-Keel-Oren naar hier. De ongunstige risico-batenverhouding wordt besproken in de rubriek “Plaatsbepaling”.
-
De associatie doxylamine + pyridoxine wordt uitgebreider besproken en de doseringen van de specialiteiten zijn toegevoegd.
-
-
-
Mineralen en vitaminen
-
Toevoeging van informatie over de inname van vitaminen en mineralen tijdens de borstvoeding in de rubriek “Zwangerschap en borstvoeding”.
-
De nieuwe rubriek “Oudere patiënten” is toegevoegd.
-
-
Aanpassing en verduidelijking van de dosering bij volwassenen en kinderen.
-
-
-
Aanpassing en verduidelijking van de dosering in functie van de indicaties.
-
-
-
Dermatologie
-
De rubrieken “Zwangerschap en borstvoeding” zijn toegevoegd in het hele hoofdstuk.
-
De nieuwe rubriek “Oudere patiënten” is toegevoegd.
-
15.1.6. Middelen tegen scabies (schurft)
-
Toevoeging van een gedetailleerde dosering in functie van de leeftijd voor permethrine en van aanwijzingen voor aanbrengen.
-
-
-
Toevoeging van een nieuw subhoofdstuk over honingverbanden.
-
-
-
Diagnostica
-
-
Rubriek ”Bijzondere voorzorgen”: toevoeging van een verduidelijking over het onderbreken van een behandeling met metformine wanneer contrastmiddelen op basis van jodium worden toegediend.
-
-
-
Meer uitleg over vals positieve resultaten bij de Mantoux-test.
-
-