Chronisch-vermoeidheidssyndroom

In de Folia van augustus 1999 werd vermeld dat lage doses hydrocortison (5 of 10 mg per dag) bij bepaalde patiënten met chronisch-vermoeidheidssyndroom de graad van vermoeidheid na één maand kunnen verminderen.

In de Brit Med J [320 : 292-296(2000)] werd recent een artikel over het chronisch-vermoeidheidssyndroom gepubliceerd, overgenomen uit Clinical Evidence1. Daarin wordt vermeld dat er maar weinig gegevens beschikbaar zijn over de behandeling van dit syndroom.

  • In verband met het gebruik van corticosteroïden zijn de bewijzen over een eventueel effect onvoldoende. De verbetering die op korte termijn wordt gezien met lage doses hydrocortison, lijkt snel te verminderen na stoppen van de behandeling. Het gebruik van hogere doses corticosteroïden kan daarenboven geassocieerd zijn met ongewenste effecten, in het bijzonder inhibitie van de hypothalamus-hypofyse bijnieras.
  • Ook de antidepressiva worden voorgesteld voor de behandeling van het chronisch-vermoeidheidssyndroom. Hoewel in drie gerandomiseerde studies geen gunstig effect op de graad van vermoeidheid werd gezien, kunnen ze nuttig zijn bij de behandeling van geassocieerde symptomen zoals depressie, slapeloosheid en myalgie.
  • De gegevens over immuuntherapie bij chronisch-vermoeidheidssyndroom suggereren enkel een gering of geen effect.
  • Er is geen enkel bewijs over een eventueel effect van langdurige rust.
  • Actueel lijken cognitieve gedragstherapie en een programma van progressieve fysieke inspanning de beste aanpak te zijn van het chronisch-vermoeidheidssyndroom.

In het Tijdschr voor Geneeskd [55 : 1725-1752(1999)]werd recent een reeks artikels gepubliceerd over het chronisch-vermoeidheidssyndroom. In verband met de medicamenteuze behandeling wordt geschreven dat geen eenduidige richtlijnen kunnen worden gegeven, maar dat geneesmiddelen zoals antidepressiva, hypnotica en anxiolytica, alsook analgetica nuttig kunnen zijn bij geassocieerde psychiatrische symptomen of pijn.

1Clinical Evidence is een handboek gepubliceerd door de BMJ Publishing Group. Het bevat de beste beschikbare gegevens over de effecten van courante klinische interventies. Het boek wordt tweemaal per jaar bijgewerkt, aangevuld en heruitgegeven.