Tendinitis en fluorochinolonen

Het is goed bekend dat fluorochinolonen tendinitis kunnen veroorzaken. Dit risico neemt toe met de leeftijd en bij gelijktijdig gebruik van corticosteroïden [zie Folia januari 1993 enFolia juli 1997].

Sedert juli 1997 ontving het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking melding van 21 gevallen van tendinitis waarschijnlijk veroorzaakt door de inname van fluorochinolonen: ofloxacine (n=16), norfloxacine (n=2), pefloxacine (n=2) en ciprofloxacine (n=l). Het spontane meldingssysteem laat echter niet toe te preciseren of het risico op tendinitis groter is voor een bepaald fluorochinolon. Bij 6 patiënten trad ruptuur van de achillespees op als complicatie van de tendinitis; in twee gevallen kon de gelijktijdige inname van corticosteroïden de tendinopathie in de hand hebben gewerkt. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 67 jaar.

Volgens een brief gepubliceerd in de Br J Sports Med 32 : 266(1998) zijn meer dan 1.000 gevallen van inflammatie van de achillespees ten gevolge van de inname van fluorochinolonen gerapporteerd aan de Franse autoriteiten. Terwijl het merendeel van de patiënten ouder was dan 60 jaar, ging het in een aantal gevallen om jongeren; soms ging het om een behandeling van korte duur. De auteur meent dat sportartsen zich bewust moeten zijn van dit iatrogene risico, en de mogelijkheid van een medicamenteuze oorzaak moeten overwegen wanneer ze worden geraadpleegd omwille van een tendinitis. De auteur van een andere brief in de Br J Sports Med 32 : 280(1998) is van oordeel dat fluorochinolonen niet zouden mogen worden voorgeschreven aan atleten die aan competitie doen gezien tendinitis bij deze personen zeer ernstige gevolgen kan hebben.