Behandeling van anafylactische reacties

In de inleiding van het Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium wordt een hoofdstuk gewijd aan de behandeling van anafylactische reacties. We trekken de aandacht op een aantal wijzigingen in de tekst van de editie 1999 (blz. 1X-X) ten opzichte van de editie 1998. Deze zijn vooral gebaseerd op de herziene aanbevelingen daaromtrent van de United Kingdom Resuscitation Council, waarover een editoriaal is verschenen in de Brit Med J [319 : 1-2(1999)].

  • Er wordt nu duidelijk de voorkeur gegeven aan de intramusculaire toediening van epinefrine boven de subcutane toediening, gezien de betere resorptie in geval van hypotensie; anderzijds zijn met intramusculaire toediening de ongewenste effecten zeldzaam vergeleken met intraveneuze toediening.
  • Wanneer na een eerste dosis epinefrine geen verbetering optreedt, wordt een tweede dosis aanbevolen, en dit reeds na 5 minuten, in plaats van na 15 à 20 minuten.
  • Er wordt nu ook benadrukt dat β-blokkers het verloop van een anafylactische reactie kunnen verergeren, en het antwoord op epinefrine tegengaan.