Magistrale bereiding van siroop op basis van rifampicine

Bij personen in nauw contact met een patiënt met meningokokkeninfectie worden preventief antibiotica aanbevolen [zie Folia november 1997].

Voor kinderen wordt rifampicine in een dosis van 10 mg/kg om de 12 uur gedurende twee dagen (4 toedieningen in totaal) voorgesteld. Rifampicine bestaat in België niet als specialiteit onder vorm van siroop. Om een magistrale bereiding van een siroop mogelijk te maken, is rifampicine onlangs als grondstof ter beschikking gesteld bij de groothandelaars voor de apothekers, alsook in de nationale en regionale noodkoffers.

Een bereiding van een siroop is voorgesteld door de Werkgroep "Magistrale bereidingen&quot, opgericht binnen de Algemene Farmaceutische Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu met als doel een gevalideerd magistraal therapeutisch formularium op te stellen.

De siroop kan als volgt worden voorgeschreven:

%

%

%

%

%

ad 100%

R/ Rifampicine 1 g ofwel 2

Polysorbaat 80

0,01

g

0,02

Natriummetabisulfiet

0,05

g

0,1

Excipiëns xanthaangom Certa

25

ml

50

Natriumsaccharinaat

0,005

g

0,01

Aqua conservans NF V

q.s.

ad 50ml

q.s.


Kostprijs

De kostprijs van deze bereiding bedraagt 319 F voor 50 ml, en 435 F voor 100 ml. Wanneer de siroop bestemd is voor de preventie van meningokokkeninfecties, is terugbetaling voorzien mits toestemming van de adviserende geneesheer van de verzekeringsinstelling; in dat geval, zowel voor 50 ml als voor 100 ml siroop, betaalt een WIGW 10 F, en een gewone verzekerde 40 F als remgeld.


Bereiding

  • I. Maak een stockoplossing 1/100 van polysorbaat in excipiëns Certa. Weeg voor 50 ml siroop 1 gram van deze stockoplossing af, en verwrijf hiermee rifampicine in een mortier. Voeg vervolgens excipiëns Certa (zonder polysorbaat) toe.
  • II. Los natriumsaccharinaat en natriummetabisulfiet op in het aqua conservans.

Voeg II bij I, en leng aan tot 50 ml met aqua conservans. Lever af in een bruine fles. Bij kamertemperatuur houdbaar gedurende 4 weken.