Aanpak van nausea en braken tijdens de zwangerschap
Bij 50 tot 90% van de vrouwen treedt in het begin van de zwangerschap nausea en braken op. De oorzaak is niet goed bekend. In de meeste gevallen is de situatie weinig ernstig, en is er geen risico voor de moeder of het ongeboren kind. Niet-medicamenteuze maatregelenIn de meeste gevallen kunnen de nausea en het braken bedwongen worden met niet-medicamenteuze maatregelen, maar geen enkele aanpak is op een degelijke manier geëvalueerd. Men kan aanraden frequent (om de 2 à 3 uur) kleine hoeveelheden te drinken of te eten (best vetarm). Andere maatregelen kunnen zijn: vermijden van de geur van voedsel dat nausea uitlokt, inname van koolzuurhoudende dranken, rust in liggende houding, regelmatig frisse lucht. Medicamenteuze maatregelenFrequent worden tegen nausea en braken tijdens de zwangerschap geneesmiddelen genomen. Hun doeltreffendheid is echter niet bestudeerd in degelijke klinische studies, en de informatie over een eventueel teratogeen risico is meestal beperkt. Wanneer men toch vindt dat een geneesmiddel noodzakelijk is, zal men kiezen voor de best bestudeerde, met geruststellende resultaten qua teratogeniteit uit epidemiologische studies [n.v.d.r.: in verband met geneesmiddelen en zwangerschap, zie ook ..]. Niet-fenothiazine H1-antihistaminicaIn de jaren ’70 was er grote ongerustheid over een eventueel teratogeen effect van de H1-antihistaminica. Over dit teratogene risico verscheen in 1997 een meta-analyse van 24 studies bij in totaal 200.000 vrouwen: de gegevens tonen geen verhoogd risico, maar er wordt geen informatie gegeven over elk H1-antihistaminicum afzonderlijk. De doeltreffenheid van de H1-antihistaminica bij nausea en braken tijdens de zwangerschap is bestudeerd in meerdere klinische studies, welke eveneens werden samengebracht in een meta-analyse. Hoewel de resultaten van de studies heterogeen zijn, wijzen ze op een anti-emetisch effect. Volgens de auteurs van La Revue Prescrire is de bewijskracht van de meta-analyses maar matig overtuigend, en dienen de gegevens voor de middelen afzonderlijk te worden bekeken.
MetoclopramideMetoclopramide is een alternatief voor doxylamine. De doeltreffendheid is niet specifiek bestudeerd bij zwangere vrouwen. De gegevens bij zwangere vrouwen zijn nog vrij gering, maar tonen geen teratogeen risico. Metoclopramide is niet teratogeen bij het dier. De extrapiramidale ongewenste effecten zijn dosis-afhankelijk. FenothiazinederivatenEr bestaan gegevens over een gunstig effect van de fenothiazinederivaten bij nausea en braken tijdens de zwangerschap. De case-reports over een teratogeen effect worden niet bevestigd in observationele studies bij in totaal 4.000 vrouwen, blootgesteld o.a. aan promethazine, chloorpromazine, perfenazine.
VariaVoor pyridoxine (vitamine B6) is de doeltreffendheid bij de onderzochte doses (30 mg p.d. en 75 mg p.d.) twijfelachtig. De gegevens over veiligheid zijn geruststellend. Voor domperidon, corticosteroïden en ondansetron zijn de gegevens te beperkt of afwezig, en deze middelen dienen dan ook niet te worden gebruikt. Naar:
Nota van de redactieVoor de besproken geneesmiddelen wordt hierna aangeduid of nausea en braken in het algemeen (aangeduid met *) en nausea en braken tijdens de zwangerschap (aangeduid met **) worden vermeld als indicatie in de Belgische bijsluiters. Voor de middelen die door La Revue Prescrire worden afgeraden, wordt geen dosis gegeven.
|