Op de valreep: de "Million Women Study” over hormonale substitutie en borstkanker

In de Lancet van 8 augustus [ 362 : 419-427(2003) , met een editoriaal [ 362 : 414-415(2003) ] verschenen de resultaten van de Million Women Study , een Britse cohortstudie bij meer dan een miljoen vrouwen. De Million Women Study bevestigt het verhoogde risico van borstkanker door hormonale substitutie op basis van een oestrogeen-progestageenassociatie; dit werd reeds gevonden in andere studies (b.v. de Women’s Health Initiative , zie Folia november 2002 en de rubriek "Goed om weten&quot van 27 juni 2003 op onze website www.bcfi.be ). Nieuw in de Million Women Study is dat ook hormonale substitutie op basis van een oestrogeen alleen, en hormonale substitutie op basis van tibolon (LIVIAL) het risico van borstkanker verhogen. Met hormonale substitutie op basis van een oestrogeen alleen, of met tibolon is de risicotoename evenwel minder uitgesproken dan met hormonale substitutie op basis van een oestrogeen-progestageenassociatie. Nieuw is ook dat het risico van borstkanker niet beïnvloed wordt door het type oestrogeen of progestageen, door de toedieningsweg van het oestrogeen of door de gebruiksmodaliteiten van het progestageen (continu of discontinu).

De Folia van oktober 2003 zal handelen over hormonale substitutie, met bespreking van de huidige evidentie van diens gewenste en ongewenste effecten.

[De informatie over de Million Women Study was reeds beschikbaar op 8 augustus 2003 op onze website www.bcfi.be in de rubriek "Goed om weten&quot.]