Recente informatie: mei-juni 2004

Zoals aangekondigd in de Folia van januari 2004 werden de Recente Informatie voor de laatste maal opgestuurd met de Folia van februari 2004. Ze blijven echter beschikbaar op onze website (www.bcfi.be), en kunnen bezorgd worden mits aanvraag op volgend adres: BCFI p/a DGG, Bischoffsheimlaan 33, 1000 Brussel, of per e-mail ( bcfi@afigp.fgov.be). De wijzigingen die ons interessant lijken worden besproken in een commentaar in de Folia.

In de periode mei tot juni 2004 zijn drie specialiteiten op basis van een nieuw actief bestanddeel beschikbaar gekomen.

  • De specialiteit op basis van essentiële vetzuren (OMACOR) wordt voorgesteld voor de secundaire preventie van myocardinfarct en de behandeling van bepaalde vormen van hypertriglyceridemie. Een verhoging van het LDL-cholesterol werd gezien bij bepaalde patiënten met hypertriglyceridemie. Het hypolipemiërend effect op lange termijn is nog niet bekend. De belangrijkste ongewenste effecten zijn gastro-intestinale stoornissen, matige verhoging van de levertransaminasen en, zelden, huidproblemen.
  • Pegvisomant (SOMAVERT) is een antagonist van het groeihormoon (somatropine). Het wordt, via subcutane inspuiting, voorgesteld voor de behandeling van acromegalie wanneer andere behandelingen onvoldoende doeltreffend zijn.
  • Adalimumab (HUMIRA) is een nieuw immunosuppressivum en een inhibitor van het TNF (Tumor Necrosis Factor). Het wordt voorgesteld voor de behandeling van actieve reumatoïde artritis wanneer de andere behandelingen, met inbegrip van methotrexaat, onvoldoende doeltreffend zijn. Zoals de andere inhibitoren van het TNF, etanercept en infliximab, kan adalimumab aanleiding geven tot o.a. reacties ter hoogte van de injectieplaats, opportunistische infecties en hematologische stoornissen. Adalimumab is gecontra-indiceerd bij matig ernstig tot ernstig hartfalen.