Duloxetine: ook bij gebruik bij stress-incontinentie rekening houden met de waarschuwingen i.v.m. antidepressiva

Duloxetine, een serotonine- en noradrenaline-heropnameremmer, is gecommercialiseerd onder de specialiteitsnaam Yentreve® voor de behandeling van stress-incontinentie bij de vrouw, en onder de specialiteitsnaam Cymbalta® voor de behandeling van depressie en perifere diabetische neuropathie [zie Folia januari 2006 en april 2006 ]. Bij het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking was er recent een melding van zelfdoding door een 46-jarige vrouw, enkele dagen na starten van Cymbalta® omwille van depressie; de zelfdoding gebeurde niet met medicatie.

Hoewel het onmogelijk is om voor deze casus een uitspraak te doen over de causaliteit wensen we er nogmaals aan te herinneren dat voor geen enkel antidepressivum een verhoogd risico van zelfmoordgedachten kan uitgesloten worden [zie Folia januari 2004 , december 2004 en maart 2006 ]. De Amerikaanse Food and Drug Administration(FDA) raadt in dit verband ook voorzichtigheid aan bij gebruik van duloxetine bij stress-incontinentie: inderdaad werd een hoger dan verwacht aantal zelfmoordpogingen gezien in "open-label" vervolgstudies met duloxetine toegediend omwille van stress-incontinentie [de notie "open-label vervolgstudies" betekent dat, nadat de vooropgestelde duur van de placebo-gecontroleerde studie was verlopen, alle patiënten uit de studie, dus ook deze die tevoren placebo hadden gekregen, verder duloxetine kregen]. Nog volgens de FDA zijn in de studies met duloxetine bij depressie of bij diabetische neuropathie geen dergelijke problemen gezien [via www.fda.gov/cder/drug/infopage/duloxetine/default.htm ].

Hoewel bovenstaande bevindingen een verband niet bewijzen, is het zinvol bij opstarten of verder zetten van een behandeling met duloxetine de voor- en nadelen af te wegen en regelmatig de patiënt te evalueren, o.a. in verband met het optreden van zelfmoordgedachten.