Aanpassing van de terugbetalingsmodaliteiten van de vaccins tegen influenza vanaf 1 oktober 2006

[Reeds verschenen als Goed om weten-bericht op onze website op 21/9/2006]

Sinds 1 oktober zijn de terugbetalingsmodaliteiten van de vaccins tegen influenza (alfa-Rix®, Influvac S®, Vaxigrip®) gewijzigd.

  • De vaccins werden tot nu toe terugbetaald in categorie cs (remgeld 60%) voor personen van 65 jaar of ouder, en een aantal andere risicogroepen (bv. personen met chronische long- of nieraandoeningen).

    De risicogroepen die voor terugbetaling in aanmerking komen, worden nu uitgebreid. De Hoge Gezondheidsraad heeft deze groepen gedefinieerd, en dit in volgorde van prioriteit voor het geval er zich een schaarste aan influenzavaccins voordoet (zie website van de Hoge Gezondheidsraad, via www.health.fgov.be , voor het advies).

    • Groep 1: personen ouder dan 65 jaar, personen die in een instelling verblijven, personen met chronische long-, lever- of nieraandoeningen, hartpatiënten, patiënten met metabole aandoeningen, patiënten met immuundepressie, kinderen tussen 6 maand en 18 jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan.
    • Groep 2: alle personen werkzaam in de gezondheidssector die in rechtstreeks contact komen met personen van groep 1.
    • Groep 3: zwangere vrouwen die in het tweede of derde zwangerschapstrimester zijn op het ogenblik van de vaccinatie.
    • Groep 4: alle personen tussen 50 en 64 jaar.
    • Groep 5: personen die beroepshalve in nauw contact komen met gevogelte en varkens.
  • Op het voorschrift voor een persoon die behoort tot één van de vijf bovenvermelde risicogroepen moet, om terugbetaling te kunnen verkrijgen, "derdebetalersregeling van toepassing" worden geschreven.

Zoals reeds vermeld in ons Goed om weten-bericht van 8 september, kan het vaccin tegen influenza voorgeschreven worden op stofnaam: op het voorschrift dient "influenzavaccin" te worden geschreven in plaats van een specialiteitsnaam.