Vaccinatie tegen influenza: winter 2007-2008

De vaccins die beantwoorden aan de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de winter 2007-2008 hebben volgende samenstelling:

  • A/Solomon Islands/3/2006 (H1N1)-like virus;
  • A/Wisconsin/67/2005 (H3N2)-like strain;
  • B/Malaysia/2506/2004-like strain.

De specialiteiten die hieraan beantwoorden zijn: α-Rix®, Influvac S® en Vaxigrip® (situatie op 1 juli 2007). Er is geen evidentie dat de bescherming voor één van deze vaccins verschillend is.

Uit recent onderzoek blijkt dat voor instellingen (vooral voor bejaarden) het niet voldoende is de residenten te vaccineren: het is even belangrijk het personeel te vaccineren wil men de mortaliteit en morbiditeit ten gevolge van influenza in de instelling doen dalen. Het vaccineren van de personeelsleden levert henzelf slechts weinig voordeel, maar helpt de bejaarden en andere risicopatiënten beter te beschermen. [ Brit Med J 2006; 333: 1241 ; Australian Prescriber 2007; 30: 35-7]

Uit een systematische review [ Lancet Infect Dis 2007; 7: 257-65 ] blijkt dat de verspreiding van influenza bij de mens vooral gebeurt op korte afstand (ten hoogste 1 meter). Eenvoudige maatregelen zoals frequent handen wassen en verhinderen dat bij niezen of hoesten druppels worden verspreid, zullen dan ook helpen om bij een gewone seizoensgriep, en ook bij een mogelijke pandemie, de verspreiding te beperken. Voor meer informatie over de risicogroepen en andere praktische informatie in verband met de vaccinatie tegen influenza verwijzen we vooral naar de Folia van augustus 2004 en augustus 2005 . Informatie van de overheid over griep, vogelgriep en de mogelijkheid van een pandemie vindt men via www. influenza.be

In verband met oseltamivir verschenen recent een aantal artikels [ Brit Med J 2007; 334: 1232-4 ] naar aanleiding van rapporten over neuropsychiatrische ongewenste effecten, vooral bij kinderen en adolescenten. De Japanse autoriteiten adviseren tegen het voorschrijven van oseltamivir aan adolescenten van 10 tot 19 jaar naar aanleiding van twee gevallen van zelfmoord opgetreden tijdens een behandeling met oseltamivir. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en het Europees Geneesmiddelenbureau (European Medicines Agency, EMEA) adviseren bedacht te zijn op mogelijke gedragsveranderingen bij mensen die oseltamivir nemen, vooral adolescenten. Deze gegevens nopen ook tot extra terughoudendheid om deze middelen voor te schrijven bij personen die niet tot de risicogroepen behoren. Vaccinatie blijft de belangrijkste preventieve maatregel tegen influenza.