Variabel antwoord op vitamine K antagonisten

Het anticoagulerend effect van de vitamine K-antagonisten kan, in het bijzonder bij ouderen, beïnvloed worden door de therapietrouw. Andere factoren kunnen eveneens het effect beïnvloeden, zoals voedselinname (bv. inname van vitamine K-rijke voeding zoals olijfolie, soja-olie, kool, sla, spinazie, waterkers, asperges) en/of behandeling met geneesmiddelen die kunnen interfereren met het metabolisme van de vitamine- K antagonisten [zie tabel in het Repertorium, blz. 77]. Het metabolisme van vitamine K-antagonisten kan ook variëren door genetische afwijkingen ter hoogte van de genen die coderen voor CYP2C9 (belangrijkste enzym dat tussenkomt in het metabolisme van S-warfarine, het actieve isomeer van warfarine) of voor VKORC1 (vitamine K-(ep)oxide-reductase, het enzym waarop warfarine inwerkt). Deze genetische afwijkingen leiden meestal tot een overdreven anticoagulerend effect, met verhoogd bloedingsrisico. Er bestaan genetische tests, maar hun beschikbaarheid in de dagelijkse praktijk en de klinische impact van dergelijke afwijkingen zijn nog niet duidelijk. Deze gegevens zijn echter op dit ogenblik een bijkomend argument om geen ladingsdosis toe te dienen bij het starten van een behandeling met een vitamine K-antagonist, in het bijzonder bij ouderen. Wat de te nemen maatregelen betreft bij overdreven anticoagulatie, zie Folia van februari 2004 .


Referenties

FDA approves updated warfarin (coumadin) prescribing information. www.fda.gov/bbs/topics/NEWS/2007/NEW01684.html

Pirmohamed M: Warfarin: almost 60 years old and still causing problems. Br J Clin Pharmacol 2006; 62: 509-11

Verhamme P: Hoe de kwaliteit van de antistollingsbehandeling optimaliseren? Tijdschr voor Geneeskd 2007; 63: 214-15