Recente informatie

  • Hoofdstuk 10.6. Panitumumab (Vectibix®, beschikbaar sinds september 2008) is een recombinant humaan monoklonaal IgG2-antilichaam, voorgesteld voor de behandeling van bepaalde vormen van gemetastaseerde colorectale kanker, na falen van de chemotherapie. De voornaamste ongewenste effecten zijn huidreacties, interstitiële pneumonie, hypomagnesiëmie, hypocalcemie.
  • Hoofdstuk 10.7. Nilotinib (Tasigna®, beschikbaar sinds september 2008) is een proteïnekinaseremmer (o.a. van bcr/abl-kinase) voorgesteld voor de behandeling van chronische myeloïde leukemie met aanwezigheid van het Philadelphia-chromosoom bij patiënten bij wie andere behandelingen ondoeltreffend zijn of niet verdragen worden. De belangrijkste ongewenste effecten zijn huiderupties, gastro-intestinale stoornissen, beenmergaplasie, verlenging van het QT-interval, verhoging van de lipasen. Het gaat om een weesgeneesmiddel.
  • Hoofdstuk 10.9. Trabectedine (Yondelis®, beschikbaar sinds september 2008) is een antitumoraal middel voorgesteld voor de behandeling van gevorderd weke-delensarcoom wanneer andere behandelingen falen of niet verdragen worden. De voornaamste ongewenste effecten zijn hematologische en gastro-intestinale stoornissen, hepatotoxiciteit en rhabdomyolyse. Het gaat om een weesgeneesmiddel.
  • Hoofdstuk 12.1.3. Een specialiteit op basis van lidocaïne 5% in de vorm van een pleister voor transdermaal gebruik (Versatis®, beschikbaar sinds september 2008) wordt voorgesteld voor de behandeling van postherpetische neuralgie. De pijnlijke zone dient gedurende maximum 12 uur per 24 uur te worden bedekt met een pleister. [In verband met de medicamenteuze behandeling van postherpetische neuralgie, zie Folia april 2006 en Transparantiefiche "Aanpak van zona"].
  • Hoofdstuk 12.1.5. Een associatie op basis van benzoylperoxide en adapaleen (Epiduo®, beschikbaar sinds september 2008) wordt voorgesteld voor de behandeling van acne. Let op: adapaleen is een retinoïd, en het gebruik ervan is gecontra-indiceerd bij zwangere vrouwen of vrouwen die plannen zwanger te worden. [In verband met de behandeling van acne, zie Folia juli 2005 ].
  • Hoofdstuk 13.2. Gadofosveset-trinatrium (Vasovist®, beschikbaar sinds september 2008) is een gadoliniumderivaat gebruikt bij angiografie door magnetische resonantie.